10. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: kosmoseleping ESAga pakub teadmistemahukat eksporti

Täna sõlmitud Eesti riigi ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) lepingu alusel hakatakse ette valmistama Eesti ettevõtete ning teadus- ja haridusasutuste kosmosetehnoloogiate koostööprojekte.

Nn koostööriigi lepingu allkirjastasid täna majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning ESA välissuhete direktoraadi direktor Peter Hulsroj. Partsi sõnul on kosmoseäri ettevõtetele kõrge sisenemisbarjääriga. "Riigi võimalus ja kohustus on avada uksi, mis ettevõtjate initsiatiivile muidu suletuks jääks," ütles ta. Partsi sõnul suurendab koostöö ESAga tulevikus Eesti ettevõtete lisandväärtust ning teadmistemahukat eksporti.

Euroopa koostööriigi lepingu sõlmimine ESAga on eelduseks Euroopa Koostööriikide kavaga liitumiseks, mis võimaldab Eestil osaleda agentuuri programmides ning valmistada ette võimalik liitumine ESA täisliikmena, teatas ministeerium.

Koostööriigi lepingu sõlmimise järgselt hakatakse ette valmistama koostöökava ja ettevõtete ning teadus- ja arendusasutuste potentsiaalseid koostööprojekte, mis tõstaksid Eesti majanduse konkurentsivõimet ning omaksid olulist väärtust ka ESA-le.

Mõlemale poole kasu toovate koostööprojektide olemasolul toimub 2010.  aasta lõpus lepingu sõlmimine Euroopa koostööriikide kavaga, mis annab Eesti ettevõtetele ning teadusasutustele võimaluse täita ESA tellimusi ning osaleda ESA rahastavates projektides.

Euroopa koostööriikide kavaga ühinemine toob Eestile kohustuse tasuda ESA eelarvesse umbes miljon eurot aastas viie aasta jooksul, millest 93% ulatuses rahastab ESA Eesti ettevõtetes ning teadus- ja arendusasutustes läbiviidavaid arendusprojekte. Lepingu täitmist koordineerib Eestis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Eesti koosöö Euroopa Kosmoseagentuuriga algas 2007. aasta juunis, kui sõlmiti kosmosekoostöö kokkulepe. Tänaseks on ESA liikmeteks 18 riiki, kelle teadus- ja tööstuspotentsiaali kaasatakse kosmosetehnoloogiate rahumeelseks kasutamiseks. ESA koostööriikide kavas osalevad praegu Poola, Ungari ja Rumeenia.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755