30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle piiri ulatuv digiallkiri sai Euroopast autasu

Justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuses välja töötatud piiriülese digiallkirja lahendus jagas Euroopa e-halduse auhindade konkursil Euroopa ühisturu kategoorias teist ja kolmandat kohta.

E-äriregistri ettevõtjaportaali piiriülese digiallkirja lahenduse raames tunnustab üks riik esimest korda Euroopas teise riigi kodaniku digiallkirja.

"Meie ettevõtjaportaali elektroonilisi lahendusi saavad tänu piiriülesele digiallkirjale kasutada Portugali, Belgia, Soome ja Leedu kodanikud. Loodame, et meie lahendused jäid konkursil silma ka teistele liikmesriikidele ning saame lähiajal oma koostööpartnerite nimistut täiendada,“ sõnas ja infosüsteemide keskuse (RIK) direktor Ando Rehemaa.

Tema sõnul ongi Euroopa e-halduse konkursi üheks peamiseks eesmärgiks toetada erinevate riiklike e-lahenduste aktiivsemat rakendamist ning hõlbustada heade tavade vahetamist.

Kategooria, kus piiriülese digiallkirja lahendus osales, võitis Saksamaa ja Austria koostööprojekt EU-OPA, mis hõlmab endas piiriülest elektroonilist maksekäsumenetlust.

„Elektrooniline maksekäsumenetlus on rahaliste nõuete lahendamiseks ka Eestis juba poolteist aastat aktiivselt kasutusel,“ ütles Rehemaa. „Erinevalt oma Kesk-Euroopa kolleegidest ei ole meie veel oma lahendust piiri taha laiendanud, kuid miks mitte ka sellise võimaluse väljatöötamist tulevikus kaaluda.“

Sel aastal esitati Euroopa e-halduse auhindade konkursile 259 projekti, neist valiti finaali välja 52 finalisti 17 Euroopa riigist. Eesti e-lahendustest jõudis finaali ka RIKi väljatöötatud e-kinnistusraamat.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755