18. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google ja Hiina tõsises vastasseisus tsensuuri üle

Maailma suurim otsimootorifirma Google on tavatul kombel purustanud vaikuse, mis tavaliselt ümbritseb äritegemist paljudele välisfirmadele suurima potentsiaaliga turul.

"Me ei ole veel kunagi näinud, et mõni firma Hiina valitsusele nii avalikult ja nii teravalt vastu astub," tunnistas nädalavahetusel agentuurile Reuters avalike suhete firma Apco Worldwide nõunik James McGregor, viidates Google'i läinud nädalal tehtud ähvardusele otsitulemuste tsenseerimine oma Hiina veebilehel lõpetada või turult lahkuda.

Google esitas protesti Hiina häkkerite hiljutise rünnaku peale, mille käigus üritati lahti muukida rida inimõiguslaste e-posti kontosid ning varastada Google'i tarkvara. Peale Google'i oli rünnaku all üle 20 välisfirma.

USA valitsuselt demarš

Reedel teatas USA välisministeerium, et esitab sel nädalal Hiinale ametliku protesti, milles nõuab küberrünnakute kohta selgitust. Hiina omalt poolt üritas tüli vaos hoida, kinnitades, et USA ja Hiina kaubandus- ja ärisuhted sellest ei kannata. Järeleandmisi interneti tsenseerimise suhtes Hiina aga teha ei kavatse. "Kõik välisinvestorid Hiinas, sealhulgas Google, peavad kinni pidama kohalikest seadustest," ütles reedel Hiina kaubandusministeeriumi esindaja Yao Jian.

Aastast 2003 on Hiina valitsus panustanud nn kuldse kilbi projekti, mis tsenseerib interneti sisu ja jälgib internetikasutajate tegevust, et tagada riigis poliitiline stabiilsus. 2006. aastal Hiina turule tulles nõustus enesetsensuuriga ka Google, eeldades, et kas või piiratud juurdepääs informatsioonile aitab Hiinas edendada mõttevabadust. Sealt edasi on aga keelatud teemade nimekiri pidevalt täienenud, tuhandeid veebilehti suletud, internetikasutajaid arreteeritud ning blokeeritud juurdepääs sotsiaalvõrgustikele, nagu Facebook ja YouTube.

Vastuhakuga on Google praegu siiski üsna üksi - Microsofti juht Steve Ballmer teatas pikema jututa, et firma ei kavatse Hiina turult lahkuda, Yahoo! on püüdnud häkkerite rünnakut maha vaikida. Teisedki tehnoloogiafirmad mõtlevad eelkõige kiiresti kasvava turu potentsiaalile - internetikasutajaid on Hiinas juba enam kui USAs elanikke.

Internet tsensuuri alla?

Selliselt turult lahkudes õõnestab Google oma kasvuväljavaateid, ehkki mullu saadi Hiinast alla 2% käibest. Google'i turuosa oli umbes 30%.

Vastasseis ei puuduta siiski kitsalt Google'i äririske, vaid pikemas perspektiivis interneti turvalisust ning autoritaarsete riikide võimalusi interneti sisu kontrollida ja kasutajate vabadusi piirata.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755