9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ergma tahab luua Läänemere Tehnoloogia Instituudi

Riigikogu esimees Ene Ergma kutsus Läänemere äärseid riike looma ühise tehnoloogia instituudi.

"Selle asemel, et võistelda omavahel, peaksime püüdma suurema koostöö poole ja selle kaudu pakkuma konkurentsi suurte riikide teaduskeskustele," põhjendas ta instituudi loomise ideed.

Riigikogu esimees viitas asjaolule, et kümme aastat tagasi Euroopa Liidu algatatud protsess, mille eesmärgiks oli muuta liit aastaks 2010 maailma kõige dünaamilisemaks ja konkurentsivõimelisemaks teadmistel põhinevaks majanduspiirkonnaks, ei saavutanud märkimisväärset edu võrreldes USA ja isegi Hiinaga.

Ergma märkis, et Euroopa ühtne teadusruum on killustunud 27 ruumiks koos 27 teadus- ja arendusfinantsvõimalustega ja esitas küsimuse, kuidas panna 27 riiki mõtlema ühise teaduspoliitika loomise suunas.

"Olen mõelnud, kas oleks võimalik luua tunduvalt väiksem, kuid ühtne Läänemeremaade teadusruum, mis tagaks riikidepoolse ühtse finantseerimise ja inimpotentsiaali kontsentreerimise teatud suundadel, näiteks info-, bio- ja nanotehnoloogia alal," arutles ta. Oleme ka siin piirkonnas konkurendid, lisas Ergma.

Riigikogu esimees kutsus üle saama riikide egoismist, sest maailm ei oota nii kaua, kuni meie omavahel asjad selgeks räägime, vaid areneb edasi.

Ergma esines täna plenaarettekandega Läänemere strateegiat käsitleval rahvusvahelisel konverentsil ning peatus kolmel küsimusel: teadus- ja arenduskoostöö, merekeskkonna olukord ja selle seire ning regiooni ühendus Kesk-Euroopaga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755