15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haamer: esimene arvuti valmis põlve otsas

Saime õige kähku aru, et arvutit ise kokku pannes on marginaalid tunduvalt paremad, kui lihtsalt arvuteid vahendades, ütles esimese personaalarvuti üks kokkupanija Hanno Haamer.

Täna 18 aastat tagasi panid ASi MicroLink tulevased asutajad Rainer Nõlvak ja Hanno Haamer kokku esimese personaalarvuti. Arvutitootmisfirma MicroLink ise asutati aga alles paar kuud hiljem. Firma esimesel sünnipäeval ehk 7. mail 1993. aastal korraldati MicroLinkis avatud uste päev ja kõigi huviliste silme all pandi kokku personaalarvuti, mis kandis juba järjekorranumbrit 1400.

„Esimeste arvutite kokkupanemine oli puhtalt põlve otsas tegemine,“ tunnistas Haamer, praegune IT-firma OÜ Kentarius omanik ja juht. „Rainer Nõlvak oli selles ettevõtmises ikka peamine, sest mina käisin tollal teises kohas tööl ja sain sellega tegeleda vaid õhtuti.“

Haameri sõnul tõid nad algul arvuteid Venemaalt, Poolast ja mujalt ning müüsid neid edasi. „Pikapeale adusime, et kui sul on komponendid olemas, siis saab arvuti kokkupanemisega ka ise hakkama ja pealegi saab ise komplekteerides kõike tunduvalt paindlikumalt teha,“ meenutas Haamer. „Ja muidugi saime õige kähku aru, et arvuteid ise kokku pannes ja komplekteerides on marginaalid tunduvalt paremad.“

MicroLinki teeneks on ka eesti tähestikule kohandatud klaviatuuri juurutamine. „Saime kaubale ühe klaviatuuride tootjaga Iirimaal, kes hakkas spetsiaalselt Eesti tarbija jaoks klaviatuure tootma,“ rääkis Haamer. „Eks me algul paisutasime tellitud kogused üle ka, et nad meile üldse tootma hakkaksid.“

Haamer lisas, et loomulikult lõid nad eesti tähtedega klaviatuuri ümber lokku. „Eesti tarbeks kohandatud klaviatuur andis meile algul kindlasti teatud turundusliku eelise,“ lausus Haamer. „See eristas ju meid teistest, et näe, meil on, aga teistel pole.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755