24. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Smartlink pöördus RIA vastu kohtusse

ID-kaardi tarkvara arendamisega tegelenud Smartlink pöördus möödunud nädalal oma õiguste kaitseks kohtusse. Smartlik ei nõustu RIA  etteheidetega ajakavast mitte kinnipidamise osas ning RIA poolse lepingu lõpetamisega.

Smartlinki juhatuse liige Henrik Põder ütles, et Smartlink oli valmis kompromissideks ning soovis RIA-le üle anda viimased ID-kaardi tarkvara arendused. Paraku polnud RIA nõus pakutud kokkulepetega ning samuti keeldus RIA viimaste tarkavarauuenduste vastuvõtmisest, teatas ettevõte.

Smartlink teeb omaltpoolt kõik, et pakkuda kvaliteetset teenust ID-kaardi kasutajatele ning kavatseb RIA-st sõltumata lähiajal avaldada tarkvarauuendused Mac-i ja Linuxi kasutajatele.

 „Oleme praegu olukorras, kus ID-kaardi tarkvara igasugune arendamine on peatunud. ID-kaardi tarkvara näol on tegu olnud  Eesti mõttes unikaalse projektiga, kus kogu arendus on vastavalt vabavara põhimõtetele olnud kõigile kättesaadav ja läbipaistev. Tänase seisuga  on aga RIA asunud ignoreerima vabavara arendamise head tava ning blokeerinud ligipääsu id.eesti.ee arenduskeskkonnale. Seega ei ole ka parima tahtmise juures ühelgi tarkvaraarendajal võimalik üles laadida parandusi ja uuendusi,“ lisas Henrik Põder.

Smartlink ja RIA sõlmisid ID-kaardi tarkvaraarenduse lepingu  oktoobris 2008. Leping koosnes 8 kuulisest arendusperioodist ja 36 kuulisest tarkvara toe perioodist. Kevad-suvel 2009 oli selge, et tarkvara arenduseks planeeritud mahud suurenevad oluliselt ning tarkvara valmimine võtab planeeritust rohkem aega. 

RIA ja Smartlink leppisid kokku, et oluline on projekt lõpuni viia ning tarkvara valmis saada. Uued tähtajad fikseeriti ka lepingulisadena ning lõpptähtajaks määrati 25. jaanuar 2010. Smartlink soovis valmis tarkvaralahenduse RIA-le üle anda 1. veebruaril, kuid 29. jaanuaril informeeris RIA Smartlinki lepingu lõpetamisest.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755