4. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Infosüsteemide haldamise sisseostmine vähendab riske

ASi Helmes nõukogu esimees Jaan Pillesaar ütles, et otsus infosüsteemide hoidmise ja haldamise sisseostmine täisteenusena annab päris suurt kokkuhoidu ja vähendab riske.

Ettevõttel pole vaja pidada enam oma serverikeskust, oma haldusmeeskonda ja oma arendusmeeskonda, toob Pillesaar teenuse sisseostmise eeliseks. „Need kõik on erinevat organisatsioonimudelit ja mastaabiefekti nõudvad tegevused, ning enamasti on teenuspakkujal kordades suuremad võimalused seda kõike kvaliteetsemalt ja säästlikumalt teostada,“ pajatas ta.

Kõigepealt tuleks otsustada, kui strateegilise tähtsusega ja ärikriitiline ostetav teenus või renditav tarkvara ettevõtte jaoks on, õpetas Pillesaar. „Strateegilisi ja ärikriitilise infosüsteeme standardse netiteenusena sisse osta ma küll ei soovitaks,“ rääkis ta.

Standardse netiteenuse pakkuja on enda jaoks äririskid hajutanud, müües oma teenust paljudele klientidele. Paraku tähendab see vastupidi ka seda, et teenuspakkuja on üsna vaba otsustama iga kell oma teenust muuta või üldse teenindamisest loobuda, tõdes ta.„Strageegilisi infosüsteeme peab ettevõte seega ise omama,“ mäkris Pillesaar.

Küll võib ta süsteemi ülalhoiu ja edasiarendused teenuspakkujale välja anda, pakkus ta. Kuid ka sel juhul peab lepingus ette nägema, et vajadusel oleks võimalik süsteem enda kontrolli alla tagasi võtta, soovitas Pillesaar.

Netiteenused sobivad tema hinnangul mitte-ärikriitiliste funktsioonide täitmiseks. “Kui tegemist on teenusega, mille ajutisest seiskumisest või üldse kadumisest suurt majanduslikku kahju ei sünni, ning mida on kerge teise teenuspakkuja juurde üle viia, siis tasub kindlasti kasutada netiteenust,“ soovitas Pillesaar.

Netiteenuse hind sõltub mehe hinnangul teenusest, et seda ei saa konkreetselt öelda.“ Tuleb hindu eri pakkujate vahel võrrelda,“ möönis ta.  Kui mingile teenusele on ainult üks pakkuja, siis ei ole kindlasti mõistlik sellist teenust osta, kuna oht monopoli alla sattuda on suur, hoiatas Pillesaar.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755