15. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjala investorid randuvad taas Eestis

Viimase viie aasta jooksul pole näha olnud nii suurt Skandinaavia investorite huvi Eesti vastu kui nüüd, tõdes Baltimaade ja Ida-Euroopa juhtiva juhtimis- ja investeerimisnõustamist pakkuva ettevõtte Excedea partner Martin Seppälä.

"Ülemiste City on hea näide selle kohta, kuid kui vaadata meie firma portfooliot, siis Ülemiste on kõigest esimene paljudest. Usun, et juba pärast suve tuleme sarnase teatega välja," lisas ta. Ülo Pärnitsa suuromanduses olev Ülemiste City lõi märtsi lõpus Soome börsifirmaga Technopolis ühisettevõtte, mille bilanssi liikus miljardi krooni väärtuses vara ning Ülemiste City ligi 700miljoniline laen. Excedea oli tehingu vahendaja.

"Tegeleme praegu kahe projektiga, mis on seotud tööstuse ja tootmisega," ütles Seppälä. "Need projektid on konkreetsemad, kui oli Ülemiste City tehing, kus osteti koostööõigus," lisas ta. Mõlema töös oleva projekti planeeritav investeering jääb Seppälä sõnul 10 miljoni euro kanti.

Seppäla: huvi pakuvad ka Tallinna börsi firmad

"Investorid on ka paari Tallinna börsi firma vastu huvi tundnud ja tausta uurinud, et kas on ostu- või osaluse omandamise võimalus," lisas ta.

Seppälä sõnul hakkas investorite huvi Eesti vastu kasvama eelmise aasta lõpus. "Viimased kolm-neli kuud on olnud väga aktiivsed," lisas ta.

"Investorite huvi on mõjutanud Eesti majanduse üldine olukord, kuid ilmselge on ka see, et mõningad Eesti ettevõtted on majanduslangusega väga hästi hakkama saanud," nentis investeerimisnõustaja. "Meie kliendid on huvitatud just neist ettevõtetest, mis on majanduslangusega hästi hakkama saanud. Meil pole huvi n-ö allahinnatud kauba vastu," sõnas Seppälä.

Seppäla kahtlustab, et kui nende kliendid on praegu nii aktiivsed, siis võivad ka teiste investeerimisnõustajate käed-jalad tööd täis olla. "Mind ei üllataks, kui sügisel tuleb teisigi sarnaseid investeeringute teateid," märkis ta.

Ka EASi rahvusvahelistumise divisjoni vanemnõunik Ele-Merike Pärtel kinnitas, et Skandinaavia investorite huvi Eesti vastu on kasvanud.

"Meil on mitu trendi, mida võiks välja tuua - esiteks need Skandinaavia ettevõtted, kes Eestis juba tegutsevad, toovad oma tootmist Eestisse üle. See on masu tagajärg ning välisfirmad hakkavad oma tegevusi ümber vaatama. Kui nad peavad valima ühe asukoha, kus edasi tegutseda, siis tihti on Eesti osutunud selliseks kohaks, kuhu nad toovad kallimatest sihtriikidest oma tootmist üle," rääkis ta.

"Tegemist pole ainult Skandinaavia firmadega, niimoodi on tulnud ka muid Lääne-Euroopa ettevõtteid," märkis Pärtel.

Investoreid paeluvad IT ja elektrooonikatööstus

Pärteli sõnul on Skandinaavia investorite seas väga populaarsed Eesti IT-arendused. "Siin on mänginud suurt rolli Eesti maine, et meil on tugevad IT-arendused. Lisaks IT-le tuntakse huvi elektroonikasektori vastu," sõnas ta.

Samuti kinnitas East Capital Exploreri tegevjuht Gert Tiivas, et Skandinaavia investorid on viimasel ajal muutunud aktiivsemaks.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755