19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viirused ründavad nutitelefone mänge laadides

Viirused sokutavad end üha sagedamini mobiiltelefoni, sealjuures ka telefonimänge alla laadides, ütleb tarkvaraturbespetsialist Jevgeni Savitski.

"Mängida on tõepoolest põnev, kuid pärast järjekordse telefoniarve saamist võib saada ebameeldiva üllatuse osaliseks," rääkis Savitski. Nimelt, alates märtsi lõpust ilmus Windows Mobile juhtimisel töötavatele nutitelefonidele vabavara pakkuvatele veebilehtedele uus mäng "3D Antiterrorist". Koos selle mänguga paigaldatakse telefoni kalli minutihinnaga rahvusvahelistele tasulistele numbritele helistav troojalane.

Savitski lisas, et aprilli algusest alates tuvastab nutitelefonide viirustõrjeprogramm Kaspersky Mobile Security seda kahjurprogrammi kui Trojan.WinCE.Terdial.a.

Kahjuri analüüs tuvastas, et kahjurprogrammi on loonud vene keelt kõnelev viiruskirjutaja, kõnesid võetakse iga 50 sekundi järel kuuele erinevale tasulisele numbrile, mis on registreeritud Dominikaani vabariigis, Somaalias, Sao Tomés ja Principe'is ning mujal, kahjurprogramm käivitatakse automaatselt öösel ehk siis, kui nutitelefoni omanik enamjaolt magab.

Savitski märkis, et mänguga "3D Antiterrorist" leviv viirus pole kaugeltki ainus selline kahjur – nii võivad Symbiani operatsioonisüsteemiga telefonide omanikud langeda programmi ohvriks, mis helistab rahvusvahelistele tasulistele numbritele, et saada juurdepääsu täiskasvanutele mõeldud materjalidele.

"Telefonidele loodud kahjurprogramme tuleb aina juurde ning üha enam on meil, telefonikasutajatel oht langeda sellise rünnaku ohvriks. Kurjategijad arvavad, et saavutatud on nutitelefonide kriitiline mass, mis võimaldab neil kerget raha teenida," rääkis ta. Samas lasevad viirustõrjetootjad kiirustades välja nutitelefonidele mõeldud viirustõrjeprogramme, mis kaitsevad viiruste eest, blokeerivad soovimatud kõned ja sõnumid.

Savitski soovitas viirustõrjeprogrammi telefoni paigaldada ka neil, kes viiruseid ei karda, kuna programm võimaldab kauge maa tagant kustutada kaotatud või varastatud telefonis olevad tähtsad andmed või kadunud telefon üles leida.

Savitski firma Menelon OÜ müüb Kaspersky nutitelefonide viirusetõrjeprogrammi. Nutitelefonide viirusi tõrjuvad ka F-Secure, Symantec (Norton Antivirus), Mc Afee, Trend Micro ja ESET.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755