24. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-tervishoiuäri laieneb Austraaliasse

Omal ajal Euroopa parimaks e-tervishoiuprojektiks nimetatud Rainer Nõlvaku suurosalusega doc@HOME'i käibeks võib Inglismaal ja Austraalias tänavu kujuneda 55 miljonit krooni ja kasumiks rohkem kui 8 miljonit krooni.

"Ehkki meil pole tütarfirmasid teistel turgudel peale Inglismaa, on prognoositava käibe sees nüüdseks juba sõlmitud müügileping ühe Austraalia haiglaga. Juhin ka tähelepanu sellele, et ühelt poolt on meditsiinisektorisse sisenemine väga pikaajaline protsess, eriti suures riigis nagu Inglismaa, teisalt tagavad juba saavutatud lepingud stabiilse sissetuleku," märkis Docobo Ltd juhatuse liige Ardo Reinsalu.

Väikeettevõtja rääkis, et Docobol on sõlmitud koostööleping 35 kohaliku haigekassa National Health Service'i hooldusüksusega (Primary Care Trust). Kokku on Suurbritannias 149 sellist üksust. Docobo töötajaskond on kasvanud kaheksalt inimeselt 2007. aastal 28 inimesele.

Eestis ei saanud asja

Eestis pole krooniliste haigete terviseandmeid edastavat seadet siiani kasutusele võetud, sest haigekassa ei leidnud terviseandmeid koondava andmebaasi loomiseks raha. Docobo andmekogumiskeskkonna kasutuselevõtt oleks 2007. aastal, mil Äripäev terviseandmeid edastavast seadmest esimest korda kirjutas, maksnud haigekassale 685 krooni patsiendi kohta kuus, kuid hoidnud haigekassa kulusid kokku 10 miljonit krooni aastas.

Kolm-neli aastat tagasi taotles Docobo, et Eesti haigekassa paneks neile oma õla alla, kuid Reinsalu sõnul seda ei juhtunud. "Vaevalt seda majanduslanguse ja eelarvekärbete tingimustes tehtaks. Eesti turg on selleks ka liiga väike, et kasumis olla. Kui alguses tahtsime haigekassalt toetust, siis pärast me seda enam ei küsinudki," lisas Reinsalu.

Briti seadused soodsad

Äripäeva küsimusele, miks doc@HOME'i seadet kasutatakse usinalt just Inglismaal ja mitte veel teistes riikides, vastas Reinsalu, et sealne turg oli neile varasemast tuttav ja Suurbritannia seadused on krooniliste haigete kodumonitoorimiseks kõige soodsamad. Sellele aitas kaasa, et mõni aasta tagasi otsustati vähendada järsult haiglapäevade arvu.

Praeguseks on teenuse turg Inglismaal sisse töötatud ja kavas on jõuliselt laieneda, ütles Reinsalu.

"Plaanis on kiiremaks laienemiseks kaasata investoreid, kuid kui neid ei leita, on praegu piisavalt ka omal ressursse. Tõsi, investorite kaasamisel toimuks laienemine agressiivsemalt," rääkis Reinsalu.

"Praegu on käimas ka tootearendusprotsess uue doc@HOME'i versiooni kasutuselevõtuks. Tehtavad muudatused on seotud pigem tehnoloogia uuendamise, mitte toote funktsionaalse kasutuse või disainiga," lisas ta.

Pool firmast Nõlvaku käes

Investorite ringis muutusi toimunud pole. 25% Docobost kuulub firma Inglismaal töötavale juhtkonnale, 50% Rainer Nõlvaku Curonia Researchile ja 25% Suurbritannia investoritele. Ka kolme-nelja aasta eest otsis Docobo täiendavaid investoreid, kuid senistele omanikele sobivaid pakkumisi ei tulnud, samas polnud ettevõtte müügiga kiiret.

MIS ON MIS

doc@HOME

• Teenus, kus kroonilist haigust põdevad patsiendid kasutavad 10-12 kuu jooksul ligikaudu 10 000 krooni maksvat seadet, mille abil edastatakse nende terviseandmed andmebaasi.

• Andmete pidev kogumine ja analüüs võimaldab arstil hinnata, kas ravi on efektiivne.

• Algul kasutati kõrgvererõhuhaigete jälgimiseks, hiljem ka suhkruhaigete ja astmaatikute tarbeks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755