29. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevaatust: Tallinna pätijõuk noolib kalleid GPS-seadmeid

Viimase nädala jooksul on Tallinnas lõhutud kümnekonna auto aknaklaasid, et saada masinast kätte hinnaline GPS-seade. Ühel korral on autoomanik ilma jäänud ka alkomeetrist.

Põhja politseiprefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht, politseileitnant Toomas Jervson rääkis Äripäevale, et ainuüksi 27. mai öösel puistasid kurjategijad Mustamäe piirkonnas seitset autot. 28. mai öösel varastati samast piirkonnast üks navigatsiooniseade.

Tähelepanuväärne, et vargaid huvitas vaid kallis GPS-seade. Muud lahtist ja käepärast autodest kaasa ei võetud. Viimasel ajal on aeg-ajalt kadunud masinate peeglid. 

"Tõenäoliselt on tulnud varastatud kauba kokkuostjatelt konkreetne tellimus. Soov nii ja nii palju selliseid ja selliseid seadmeid. Narkomaanid või elukutselised vargad nüüd siis täidavad tellimust. Nad on väga kiired tegelased. Märkavad, et esiklaasil on GPS-seadme kleepeka jälg, küljeklaas lüüakse sisse ja aparaat kistakse koos juhtmetega välja. Selleks kulub ainult mõni hetk," kirjeldab Jervson elukutseliste kurjategijate käekirja.

Jervsoni sõnul ei jõua varastatud kaup praegusel ajal enam naljalt pandimajadesse, sest seal peab asjade viia enda isiku tuvastama. Seda aga ei taha teha ükski elukutseline varas. Pigem eelistatakse müüa varastatud kaup võileivahinna eest nn kokkuostjatele.

"Nemad omakorda hoolitsevad selle eest, et näiteks need samad GPS-seadmed saaksid umbes poole hinnaga tegelikust väärtusest maha müüdud. Ostjad on aga inimesed meie endi keskelt. Kuigi sellise kaubaga ei saa kunagi kaasa dokumente või tšekki, on ikka inimesi, kes on valmis kurjategijatelt midagi ostma," on Jervson nördinud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474