28. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia reiting ohus

Kehvasti pole viimastel kuudel läinud üksi Nokia aktsial, vaid ka firma võlakirjadel, mille hinnast terendab reitingu langus.

Nokia 2014. aastal maksmisele kuuluvate võlakirjade tulususe vahe Saksa riigi sarnaste võlakirjadega on kärisenud 80 baaspunktilt (tänavu aprillis) 136 baaspunktile, kirjutas agentuur Bloomberg. See on suurem vahe kui teistel sarnastel sama reitinguga võlakirjadel.

Nokia suurim probleem on mahajäämus nutitelefonide segmendis.

„Oma ala vaieldamatu liidri staatusest on firma alla hinnatud omamoodi dinosauruseks, kelle teised tegijad nahka panevad,“ ütles Societe Generale’i analüütik Juliano Torii.

Nokia on kaks kvartalit järjest alandanud kasumiprognoose, suutmata vastu seista iPhone’ide, BlackBerryde jt konkurentide pealetungile. Nokia enda uusim nutitelefon N8 on viibinud ning peaks laiemalt müüki jõudma selles kvartalis.

Reitingukärbe oleks veel üks löök firmale, mille turuosa väheneb ja kasumeid õõnestab terav konkurents. Nokia aktsiad on selle aastaga tagurdanud 23%, pühkides turuväärtusest minema 9,4 miljardit eurot. Mobiiltelefonide turul on Nokia turuosa kahanenud aastataguselt 36,8 protsendilt 34,2%-le ning nutitelefonide turul 2009. a teise kvartali 45 protsendilt 37,4%-le.

Reitinguagentuur Fitch kärpis Nokia reitingut mullu kahel korral, Moody’s ühel. S&P pole veel Nokia reitingut kunagi kärpinud, kuid hoiatas juuni lõpus, et võib seda tuleval aastal teha, kui kasumlikkus ei kasva.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052