1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: kus on huvide konflikt?

Uue veebiäri Inner Circle üks asutajaist ja investoreist, riskikapitalist Allan Martinson Arengufondi poolses veebikeskkonna rahastamises huvide konflikti ei näe.

Arengufond investeerib Allan Martinsoni osalusega veebikeskkonda Inner Circle, milles löövad erainvestoritena kaasa ka fondi sõltumatu investeeringute ekspertkomitee liige Teet Jagomägi ja fondi nõukogu esimees Raivo Vare. Juriidiliselt on kõik korrektne, mõlemad ettevõtjad on koostanud ka vastavad paberid, mis Vare sõnul välistavad võimaliku huvide konflikti. Kuid, kas ka eetiliselt? Kas siin ei eksisteeri eetiline huvide konflikt?

Järgneb intervjuu Allan Martinsoniga:

Kas teie näete siin huvide konflikti?

Kõik, kes teavad Arengufondi struktuure ja põhikirja, siis fondi nõukogu ja investeeringute komitee on kaks täiesti erinevat asja. Nõukogu ei otsusta investeeringuid ja nõukogu isegi mitte ei näe investeeringuid. See on puhtalt investeerimiskomitee asi.

Nii Raivo Vare kui ka Teet Jagomägi on kirjutanud alla paberile, kus on kirjas selged deklaratsioonid.

Nii Teet Jaogomägi, kes on ka Arengufondi investeeringute komiteega eksperdina seotud, kui ka Raivo Vare, mõlemad on antud projektis osalenud sõltumatuna. Me alustasime tegelikult erainvestoritega rääkimist oluliselt varem, kui Arengufond üldse pilti tuli.

Raivo on tegus inimene ja teinud muidki tehnoloogiainvesteeringuid. See huvide konflikt on hetkel kunstlik konstruktsioon.

Kui suurtest investeeringu summadest käib jutt?

See on ca 3 miljonit krooni. Erainvestorid on mahutanud rohkem kui Arengufond. Kui mu mälu mind ei peta, siis need on 2/3 ja 1/3 proportsioonis erainvestorite kasuks. Mina olen sinna oma raha investeerinud, siis on Regio ja Teet Jagomägi ja Raivo Vare, ühesõnaga kokku viis asutajat, kes on sinna ka oma raha pannud. Kuid see on pandud juba varem. Hetkel käib uus round.

Küsiksin nüüd ka uue veebikeskkonna kohta…

Tuleksime korra tagasi selle eelmise asja juurde. Ma saaksin kommenteerida huvide konflikti siis, kui keegi seletab, milles seisneb see huvide konflikt? Oskate öelda, milles see seisneb?

Sest Raivo Vare on Arengufondi nõukogu esimees ja fond toetab tema osalusega ettevõtet...

Aga miks ta ei võiks seda teha? Raivo Vare pole ju sellest kasu saanud. Ta on investeerinud ja raha pannud sisse. Ta on võtnud riski. Kui asjad lähevad hästi, siis kõik võidavad, kui asjad lähevad halvasti siis… siin pole keegi kasu saanud. Huvide konflikt on see, kui keegi saab kahju või kasu. Milles seisneb huvide konflikt? Te tõstatate teema, kuid seletage mulle, milles see konflikt siis peitub?

Avalikkusele võib jääda – võib-olla ekslik – mulje, et selleks, et saada Arengunfondist raha, peab fondi nõukogu esimehe erafirma kõigepealt ärisse osanikuks kaasama.

See ei ole nii. See pole Arengufondi protsesside ja struktuuriga seotud. See pole toetus, see on investeering. Ma saan aru, kui ma võtaks EASist raha, mida ma pean tagasi maksma ja saan eeliskorras… kuid hetkel on Arengufond investor nagu iga teine.

Kui rääkida veel uuest veebikeskkonnast, siis – müravaba Facebook? Mis selle eelis on Facebooki ees?

Mina seda nii ei nimetaks. Ja Facebook on nagu on, kõik me teame seda ja käime seal ja see on kift. Keegi ei kavatse hakata Facebooki troonilt tõukama. Kui mõelda sellele, kui palju meist igaüks on mingites gruppides – sõpruskonnas, lapsevanemate ringid, kooli oma lend, või Äripäeva kohvinurga oma naljanurk, surfarid või langevarjurid.

Hetkel kommunikeeritakse üle Skype'i või üle meili, mõnikord ka Facebookis. See kommunikatsioon pole selline, mida tahaks maailmaga jagada. Kõigil meist on selliseid ringe ja nende kommunikatsiooniks ja omavaheliseks jagamiseks ja kordineerimiseks on vaja mingit tööriista. See tööriist , uus veebikeskkond, ongi sellisele grupile mõeldud.

Inner Circle on ettevõtte nimi, mitte toote nimi. Nimi on hetkel suletud testimisfaasis. Usun, et septembri esimese kahe nädala jooksul tuleme sellega lahtisemalt välja.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755