11. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telema: laienemine Lätti ja Leetu oli iseenesest mõistetav

Kui soovime oma kliente õnnelikuks teha, peame kindlasti oma teenust kõigis kolmes Balti riigis pakkuma, ütles Telema juht Hele Hammer.

 „Telema puhul oli Lätti ja Leetu laienemine kuidagi iseenesest mõistetav. Pakume EDI dokumentide ehk elektrooniliste tarnedokumentide edastust ja töötlust kaubandusettevõtetele,“ sõnas Telema juht Hele Hammer. Telema laiendas oma tegevust teistesse Balti riikidesse mullu.

Tema sõnul on Eesti, Läti ja Leedu piisavalt väiksed riigid, et mitmed kaubandusettevõtted käsitleks neid ühtse regioonina, ta tõi näiteks Rimi Balticu, Coca Cola Balticu, Toyota Balticu. „Kui soovime oma kliente õnnelikuks teha, peame kindlasti oma teenust kõigis kolmes Balti riigis pakkuma,“ lisas ta.

Hammer kommenteeris, et kuigi Baltimaade turud pole hetkel kõige paremas majanduslikus seisus, ei laienenud nad näiteks Skandinaaviasse seetõttu, et seal on nende tegevusalal väga kõva konkurents. „Samas oleks sealt ka rohkem võita. Küll jõuame ka sinna,“ lubas ta.

„Oleme Lätti ja Leetu minekut planeerinud juba aastaid, kuid varem on see erinevatel sisemistel põhjustel peamiselt planeerimise tasemel jäänudki. Õppimine pidi aga meistriks tegema ja meie viimane katse oli edukas,“ lisas ettevõtte juht.

„Saime aru elementaarsest, et töölähetusega müügimeeste kohale saatmine ei tööta, vaja on kohalikku keelt ja kultuuri mõistvaid esindajaid kohapeale,“ lausus Hammer ja lisas, et majanduslangus aga töötab meie äris pigem vastupidiselt—kui heal ajal ei tahetud protsesside efektiivistamisest eriti midagi kuulda, kuna niigi läks hästi, siis raskel ajal on kõik automatiseerimise ja kulude säästmise võimalused palju rohkem teretulnud.

„Meil on läinud uutel turgudel suurepäraselt. Kui 2009. aasta alguses oli meie süsteemis Lätis ja Leedus kuus tarnijat ja üks jaekett, siis täna on Telema süsteemis Lätis ja Leedus 290 tarnijat ja üle 1200 poe. Meie poolt vahendatavate EDI dokumentide maht on aastaga kolmekordistunud,“ tõdes Hammer. Ta lisas, et siiski suurtest käivetest ja kasumist on paraku ennatlik rääkida.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755