29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vare: ühe aasta lõpetanutega saaks mehitada ühe IT-firma

Igal aastal Eestis arvutiteaduste valdkonna lõpetanutest saaks mehitada ühe IT-ettevõtte, ütles Arengufondi nõukogu esimees Raivo Vare tänasel IKT-konverentsil "Visioonist lahendusteni".

Eelmisel õppeaastal lõpetas Eestis arvutiteaduste valdkonnas kõrgkooli 505 inimest. "Igal aasta lõpetanutest saaks mehitada ühe IT-ettevõtte," kommenteeris Vare ning viitas 450 töötajaga Playtechile ja 300pealisele Skype'i Eesti esindusele. Samas asus asus eelmisel aastal IKT-valdkonnas õppima 1400 inimest.

Tema sõnul viivad vähem kui pooled IKT-valdkonna tudengid õpingud edukalt lõpuni. Katkestamise võimalike põhjuste seas on lisaks tööle minekule ka reaalainete nõrk tase keskkoolis ning kõrghariduse kvaliteet ja korraldus, rääkis Vare.

Eesti IKT-valdkonna arengu üks piiranguid on tema ütlusel sektori võimekus vastata kohaliku ja välisnõudluse kasvule. Samuti Eesti haridussüsteemi võimekus toota nii IKT- kui ka teiste sektorite jaoks kõrgelt haritud spetsialiste.

Ka on piiranguks ettevõtete ja riigi võimekus olla tark tellija ja investeerida IKT-lahendustesse, lisas Vare.

Eesti IKT-sektoris oli tänavu teises kvartalis tööl 15 700 inimest, sektori müügitulu oli 7,4 miljardit krooni. Võrdluseks: eelmise aasta esimeses kvartalis oli töötajaid 17 500 ning sektori müügitulu 5,8 miljardit.

"Kui müügitulu on kasvanud, siis töötajaid pole juurde tulnud, pigem on isegi vähenenud. Kriis tegi ka siin oma töö," kommenteeris Vare.

"Visioonist lahendusteni 2010" on pikkade traditsioonidega infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni konverents, mis käesoleval aastal toimub juba 12. korda.

Täna Tallinnas TTÜs aset leidval konverentsil esinevad Allan Martinson, Bridget Cosgrave, Erkki Truve, Heikki Haldre, Igor Rõtov, Keith Silverang, Kersti Uudla, Margus Uudam, Marjam Vaher, Mart Laar, Rain Laane, Taavi Kotka, Siim Puskai, Sten Tamkivi, Tanel Tammet ja Üllar Jaaksoo. Konverentsi avas president Toomas Hendrik Ilves.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755