14. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarkvara hankimine hääbub ministeeriumi suutmatusse

Siseministeeriumis regionaalminister Siim Valmar Kiisleri alluvuses korraldatud dokumendihalduse tarkvara hankimine on ebaõnnestunud poolteise aasta jooksul juba neli korda. Konkurendid kahtlustavad ministeeriumi ASi Webmedia soosimises, Webmedia ise aga loobus kahtluste tõttu pakkumisest.

"Paberivabale asjaajamisele üleminekuprojekt on takerdunud sellepärast, et siseministeeriumi soov pakkuda omavalitsustele tulevikukindlat ja fikseeritud hinnaga lahendust põrkus praegu turul tegutsevate ettevõtete huvidega," ütles Kiisler eile riigikogus arupärimisele vastates.

Nimelt tundsid arupärijad huvi, miks ei ole siseministeerium suutnud poolteise aasta jooksul korraldada lihtsat tarkvarahanget, millega aidata kaasa 38 Eesti omavalitsuse üleminekule paberivabale asjaajamisele.

Äripäev kirjutas dokumendihalduse tarkvara hankimisest tänavu augustis, kui vaidlustesse oli sumbunud ja ministeeriumi poolt tühistatud kaks hanget. Konkurentide sõnul oli vaidlustamiste põhjuseks see, et hanketingimustest kumas läbi ASi Webmedia eelistamine.

Ettevõtja: minister on läbi kukkunud

ELi struktuurifondidest 4,6 miljoni krooniga rahastatava projekti lõpule viimiseks oli siseministeerium välja kuulutanud juba kolmanda hanke. Ka selle tingimustele vastas Eestis konkurentide hinnangul vaid Webmedia. Just seetõttu vaidlustas hanke tingimused praegu enam kui sajale omavalitsustele dokumendihalduse tarkvara pakkuv Interinx OÜ.

"See oli ääretult ebaprofessionaalselt korraldatud hange," kommenteeris vaidlustamise põhjuseid ja hanke läbiviimist ettevõtte juht ja üks omanikest Ingmar Pappel. Tema sõnul on ministeeriumi ja regionaalministri roll selles, et nad aitaksid omavalitsusi üleminekul digitaalsele asjaajamisele. "Ja selles rollis on regionaalministri seltskond täiesti läbi kukkunud. See on see, mis meele kurvaks teeb," ütles Pappel.

Interinx võttis küll vaidlustuse tagasi, ent hange kukkus siiski läbi. Väidetavalt ainuke hanketingimustele vastav ettevõte Eestis Webmedia pakkumist lihtsalt enam ei esitanud.

Webmedia: meil pole seda hankevõitu vaja

Webmedia juht Taavi Kotka möönis, et nad otsustasid loobuda konkurentide poolt kõlanud kahtluste tõttu, mille kohaselt ministeerium just nende käest dokumenditarkvara hankimist soosib. Ta lisas, et eelisseisundis nad hankel ei olnud, kuna vabavaralist lahendust võisid pakkuda ka teised.

Ent loobuda otsustasid nad sellegipoolest. "Me ei karda korruptsioonisüüdistusi, sest seal ei ole mingit korruptsiooni. Aga selle otsusega me näitame seda, et meil ei ole vaja tingimata seda hanget võita," sõnas Kotka.

Ministeerium lootis veel neljandal katsel hanke läbi viia ja pöördus seekord nii Webmedia kui tarkvarafirma Fujitsu Services ASi poole. Pakkumisi neilt aga ei laekunud ja seegi hange tuli tühistada. Siseministeeriumi teatel pole projekti struktuurifondide abikõlbulikkuse perioodi lõpuks enam võimalik ellu viia.

Kiisleri sõnul on ebaõnnestumistes süüdi hoopis vaidlustajad, kes tahaksid pakkuda vale toodet. "Tahetakse kindlasti osaleda pakkumistega, mis ei ole vabavara, nähakse siin oma võimalust. Me saame reaalselt aru, et turul on tegijad, kes pakuvad neid rakendusi litsentsitasude eest," sõnas ta.

Siiski selgitasid juba augustis hankekorraldust kommenteerinud IT-firmade esindajad, et küsimus ei ole pelgalt vabavara probleemis, nagu ministeerium püüab näidata. Nimelt nõuti hanketingimuste muudes punktides pakkujatelt, et toode peab olema juurutatud vähemalt kahes Euroopa Liidu riigis, ent mitte Eestis.

Kuna Webmedia oma toodet Eestis selleks hetkeks juurutanud ei olnud, tekkis konkurentidel kahtlus, et punkt on sinna sisse kirjutatud just Webmedia huvides. Küsimusele, miks sellised tingimused hankes olid, Kiisler eile riigikogus otsesõnu ei vastanud. "Ei Eesti ega ühegi teise riigi pakkujad ei ole üheski hankes välistatud," sõnas ta vaid.

Taust* Projekti "Kohaliku omavalitsuse üleminek paberivabale asjaajamisele" eesmärk oli võtta kasutusele projektiga ühinenud 38 kohalikus omavalitsuses dokumendihaldussüsteem.

* Esimene hange kuulutati välju mullu aprillis. Sellel osales kokku viis pakkujat. Edukaks tunnistati ASide Webmedia ja Redpill Lindpro ühispakkumine. Hanke tulemused vaidlustasid OÜ Webware ja AS Microlink Eesti. Pärast tulemuste vaidlustamist tühistas siseministeerium hanke.* Teine hange kuulutati välja tänavu jaanuaris ja sellel osales kaks pakkujat.Siseministeerium tunnistas edukaks ASide Webmedia ja Andmevara ühispakkumise. Hankelt kõrvaldatud ühispakkujad OÜ Webware ja AS Logica Eesti vaidlustasid tulemused. Pärast tulemuste vaidlustamist tühistas siseministeerium hanke.* Juulis teatas siseministeerium uue, kolmanda hanke korraldamisest, mille tingimused vaidlustas Interinx OÜ. Interinx loobus küll vaidlustamisest, aga hange kukkus läbi, kuna pakkujaid ei olnud.* Novembris soovis ministeerium korraldada väljakuulutamiseta läbirääkimistega riigihanget ja pakkus võimalust osaleda ASidel Webmedia ja Fujitsu Services. Kumbki ei soovinud osaleda ja hange kukkus läbi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755