27. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Tallinn annetas 100 000 dollarit tehisintellekti heaks

Valmistume hetkeks, kui tehisintellekt jõuab inimintellektile järele, põhjendas Skype'i üks loojatest Jaan Tallinn ca 1,2 miljoni kroonist annetust Singulaarsuse Tehisintellekti Instituudile.

"Ma arvan, et 100 000 dollarit on paras summa," kommenteeris Tallinn annetuse suurust. Ta põhjendas oma annetust, et tegemist valdkonnaga, mis on üks inimkonna praegustest tegevusvaldkondadest kõige alafinantseeritum.

"Konkreetsemalt valmistumine hetkeks, kui tehisintellekt jõuab inimintellektile järele. Seda vastust muidugi keegi ei tea, millal see juhtub, sest me ei tea, mis on inimintellekti võimsus ja töötamispõhimõte. Seetõttu me ei tea, kui kõrge see latt on. Üldiselt on tõenäoline, et tehisintellekt jõuab inimintellektile järele sel sajandil," rääkis Tallinn.

Instituudile annetajad on tema sõnul kümned inimesed, kuid suuremaid on 5-6. "Ma ei ole kaugeltki sihtasutuse ainus ja suurim annetaja. Kõige suurem toetaja on interneti maksesüsteemi PayPal asutaja ja kauaaegne tegevjuht Peter A. Thiel. Tänavu on annetajaid rohkem, eelmise aasta eelarve oli pool miljonit dollarit ning see aasta tuleb see suurem." Tallinn lisas, et praegu tehakse annetusi rohkem, kuna Ameerika maksuseaduste kohaselt on annetamine aasta lõpus mõistlik.

Tallinn märkis, et ta pole palju annetusi teinud, kuid toetas instituuti põhjusel, et teadusteema on talle hingelähedane, millega ta ennast üha rohkem on sidunud. "See, kas minust saab Singulaarsuse Tehisintellekti Instituudi püsiannetaja sõltub sellest, kuidas neil läheb, kas nad suudavad oma tiimi töös hoida, katsetada ja samal ajal kaks korda aastas konverentsi "Singularity summit" läbi viia. Kui see samamoodi edasi läheb, siis ma kindlasti jätkan." Tallinn tõdes, et kui instituudile tekib konkurent kõrvale, siis võib ta ümber mõelda.

Muudest investeeringutest ei soovinud Tallinn rääkida, vaid märkis, et selle jaoks on kompanjonidega loodud firma Ambient Sound Investments. "Investeeringute tegemised olen delegeerinud neile."

Tulevaste aastakümnete jooksul loob inimkond tõenäoliselt võimsa tehisintellekti. Singulaarsuse Tehisintellekti Instituut (The Singularity Institute for Artificial Intelligence, SIAI) eksisteerib selleks, et seda teravat väljakutset nii võimaluse kui ka riskina vastu võtta, kirjutas ajakiri Inseneeria.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755