2. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majutaja: domeenipaanikaks pole põhjust

Eesti domeenireform on tekitanud paljudes inimestes segaduse ja internetikaupmeeste seas asjatu paanika, leiab veebimajutust pakkuva Netpointi turundusjuht Mario Märtson.

Märtsoni sõnul saab domeene ümber registreerida ka peale 5. jaanuarit. Ümberregistreerimata .ee tippdomeenide töö peatub alles 5. veebruaril ja need kustutatakse Eesti Interneti Sihtasutuse registritest jäädavalt 5. aprillil.

"Üks, kes kindlasti lubab ka peale 5. jaanuarit .ee domeene ümber registreerida, on Netpoint, teiste teenusepakkujate eest ei julge pead anda," ütles Märtson Äripäevale.

"Meie lähtume Eesti Interneti Sihtasutuselt (EIS) saadud kuupäevadest," lisas Märtson oletades, et enne aastavahetust üles kruvitud pinge tulenes kohe-kohe lõppevast EISi kommunikatsiooniprogrammist, mis saab 5. jaanuaril arvatavasti ka meedias uue laine "Nüüd on veel kuuaega jäänud".

"Seda, kellele paanika kasulik on, peab arvatavasti vaatama rahanumbritest, kes sellest kõige rohkem kasumit teenib," ütles Märtson. "EISile maksavad teenusepakkujad iga domeeni eest 342 krooni koos käibemaksuga, Netpoint lisab sellele vaid 7 krooni, kuigi meie arvutuste kohaselt maksab domeeni ümberregistreerimine meile ligi 100 krooni domeeni kohta."

5. jaanuarist saavad uued ärikliendid oma .ee domeeni Netpointis tasuta ümber registreerida. "Ehk meie maksame ise uute klientide eest .ee domeeni aastamaksu, sest see, mis (domeenipaanika õhutamisel - toim) tehakse, on ka meie arust ülekohtune," märkis Märtson.

Varem on meedias avaldatud, et 5. jaanuariks ümber registreerimata domeene hakatakse kustutama, mis omakorda tähendab, et sama domeeni võib omale saada keegi teine.

Elionis maksis ettevõtte domeeni registreerimine enne aastavahetust ilma käibemaksuta 312 krooni, koos käibemaksuga 374 krooni.

Domeenide ümber registreerimist on ilmselt takistanud asjaolu, et seda said valdavalt teha vaid ettevõtte B-kaardil olevad või juhatuselt kirjaliku volituse saanud isikud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052