28. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtud saavad tõhusama infosüsteemi

Registrite ja infosüsteemide keskus ja Net Group allkirjastasid lepingu, mille järgi hakatakse koostöös riigikohtuga arendama kohtute infosüsteemi uut versiooni. Käimasoleva arendusprojekti maht on 450 000 eurot.

Uue kohtute infosüsteemi esimene etapp valmib käesoleva aasta jooksul, teatas justiitsministeerium. Käimasoleva arendusprojekti maht on 450 000 eurot ning seda rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist. Infosüsteemi rakendamiseks vajalikke tegevusi, sealhulgas testimist ja kasutajate koolitamist, finantseeritakse riigikohtu ja I ning II astme kohtute eelarvetest.

Justiitsministeerium on juba esitanud taotluse ka järgmise arendusetapi rahastamiseks struktuurifondidest, mille tulemusel on kavas suurendada märkimisväärselt KISiga liidestatud infosüsteemide hulka ja pakkuda kohtutele täiendavaid võimalusi töökorralduse tõhustamiseks.

Projekti juhi Timo Ligi sõnul on eesmärgiks luua kasutajasõbralik süsteem, mis lihtsustaks kohtute tööd ja võimaldaks paremat õigusemõistmist. „Meie jaoks on oluline ka kohtutöötajate töö stabiilsuse tagamine ning süsteemi võimalikult lihtne ja ladus kasutuselevõtt.“

„Praegune kohtute infosüsteem ehk KIS on moraalselt vananenud ega rahulda kasutajate vajadusi,“ selgitas Ligi. „Uus süsteem peab vähendama kohtute töökoormust, menetlustoimingute läbiviimiseks vajalikku ajakulu ning seeläbi loodetavasti ka menetlustähtaegu.“

Lisaks senistele funktsionaalsustele tuleb uuele süsteemile mitmeid arendusi, muuhulgas näiteks kiire ülevaate võimaldamine kohtuniku tööks vajalikust informatsioonist, sealhulgas kohtupraktikast erinevate kohtuastmete lõikes.

Samuti on kavas uus süsteem liidestada lisaks E-toimikule muuhulgas ka rahvastikuregistri, äriregistri, elektroonilise kinnistusraamatu ja dokumendivahetuskeskkonnaga.

Ligi selgitas, et tulevaste kasutajate vajadustega arvestamiseks on moodustatud eraldi meeskond, kus lisaks registrite ja infosüsteemide keskusele, justiitsministeeriumile ja Net Groupile on esindatud ka riigikohus ja Eesti kohtunike ühing.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755