19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti on internetivabadusega esirinnas

USA organisatsioon Freedom House avalikustas maailma erinevate riikide internetivabaduse pingerea, kus tabeli tipus oli Eesti ning viimasel kohal Iraan.

Freedom House tegi uuringu, mille eesmärk on määrata kindlaks peamised arengusuunad internetivabaduses 37 riigis.

Vastavalt Freedom House’i hinnangule oli Eesti internetivabaduse tabeli tipus ning sai 10 punkti, millele järgnesid USA 13 punktiga ja Saksamaa 16 punktiga. 

Freedom House’i internetivabaduse aruandes analüüsitakse lähemalt kolme põhilist internetiga seotud vabadust: piirangud interneti kättesaadavusele (tehniline, regulatiivne ja majanduslik piirang); piirangud elektroonilise info kättesaadavusele (tsenseerimine ja blokeerimine); interneti kasutajate õiguste rikkumine (sõnavabadus).

Freedom House’i andemetel on viimase viie aasta jooksul internetikasutajate arv kahekordistunud. Raporti autorid viitavad sellele, et praegu kasutab valdav enamus maailma netikasutajatest aruande kohaselt piiratud või osaliselt piiratud internetti ning vaba kasutusega riike jääb pigem vähemaks, kui tuleb juurde.

Freedom House´i pingereas on selliseid riike, kus raporti autorid näevad internetivabaduse halvenemist, nendeks on Jordaania, Venemaa, Tai, Venezuela ja Zimbabwe.

Pingerea TOP 10:

Eesti 

USA SaksamaaAustralia SuurbritanniaItaaliaLõuna-AafrikaBrasiiliaosa Kenyastosa Mehhikost

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052