9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliidu IT-agentuur rajatakse Tallinna

Järgmisest aastast hakkab euroliidu sisejulgeoleku IT-süsteemide juhtimine toimuma Tallinnast.

Täna Luksemburgis toimuval justiits- ja siseküsimuste nõukogu istungil andsid ministrid lõpliku heakskiidu nõukogu ja Euroopa Parlamendi vahel saavutatud kompromissile IT-agentuuri asutava määruse vastuvõtmiseks, teatas siseministeerium.

„Kuigi sisulise lahenduseni agentuuri asukoha osas jõuti juba kuid tagasi, kõrvaldas täna saavutatud kompromiss viimased takistused nõukogu poolt agentuuri asutamiseks,“ lausus siseminister Ken-Marti Vaher. „Infosüsteemid on julgeoleku tagamisel asendamatud. Tänastes oludes IT-agentuuri asutamisega venitamine ohustaks meie ühiste eesmärkide saavutamist Euroopa sisejulgeoleku tagamisel,“ lisas ta.

Nõukogu ja parlamendi vaheliste kõneluste käigus täpsustati agentuuri juhtimist ja ülesandeid. Nüüd peab agentuuri asutamise määruse teksti muutmata kujul heaks kiitma Euroopa Parlament ja seejärel ka formaalselt uuesti nõukogu. Euroopa Parlamendi plenaaristung võib küsimust arutada juba juulil algul. Agentuur saaks alustada tööd 2012. aasta alguses.

Agentuuri ülesandeks on sisejulgeoleku valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine ning sidetaristu haldamine. Hetkel on kasutusel kaks suuremahulist infosüsteemi, kuid Euroopa Liidu julgeoleku vajadustest tulenevalt on lähiaastatel ees ootamas mitme uue süsteemi arendamine. Agentuuri peakorter hakkab asuma Tallinnas, andmekeskused Prantsusmaal Strasbourgis ja Austrias Sankt Johann im Pongaus.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755