20. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domeeninimed lastakse vabaks

Ettevõtted saavad varsti ise otsustada oma veebilehe domeeni lõpuosa. Internetaadresse haldav ICANNi-organisatsioon tegi esmaspäeval Singapuris otsuse lubada uued domeenide lõpuosad.

See tähendab, et ettevõtted saavad vahetada domeeni nime lõpuosa oma suva järgi. Praegu on võimalikud olnud näiteks com-, net- ja org-lõpud.

On kardetud, et erinevad lõpuosad tekitaksid segadust, kuid ICANN võttis vastu uue eeskirja ülekaaluka häälteenamusega.

Muudatust nimetati suurimaks revolutsiooniks veebilehtede nimedes pärast seda, kui com-domeen leiutati. Sellest arvatakse olevat eriti kasu suurtele ettevõtetele, kellel on selge ja tuntud kaubamärk.

Tulevikus oleks siis võimalik registreerida näiteks ülemdomeenid .tallinn või .tartu, .tallink või .kaubamaja. Siiski pole uue domeeni registreerimine eriti odav, sest maksab 185 000 dollarit ning lisaks on aastane tasu 25 000 dollarit. Samuti peab registreerija tõestama oma tehnilisi võimalusi domeeni nime haldamiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755