21. juuni 2011
Jaga lugu:

Õiguskantsler näeb puudusi e-valimiste korralduses

Kuigi õiguskantsler Indrek Teder ei näinud e-hääletamises põhiseadusega vastuolu, vajavad tema hinnangul e-valimistega seonduvad küsimused tõsist analüüsimist ning ilmnenud kitsaskohad kõrvaldamist.

Indrek Teder nõustus Riigikohtuga, kes on analüüsinud e-hääletamise küsimusi mitmest erinevast aspektist ning ei ole leidnud põhiseadusega vastuolu. Küll aga märkis õiguskantsler, et e-hääletamisel tekkinud probleemid vajavad analüüsi ning lahendamist valimispõhimõtete vahel parimat tasakaalu tagaval viisil, vahendas Tallinna linnavalitsuse häälekandja Raepress.

„Riigikogu on põhiseaduskomisjoni eestvedamisel juba asunud lahendusi otsima,“ kinnitas Teder vastuses omavalitsusfoorumi avaldusele. „Vähemalt minu esialgsel hinnangul on kõik seni tõstatatud küsimused põhiseaduspäraselt lahendatavad ning usun, et mitmele teie avalduses osundatud probleemile leitakse parim lahendus just riigikogus toimuva debati käigus. Kavatsen end probleemide lahendamise edenemisega kursis hoida.“

Teder rõhutas, et e-hääletamisel tekkinud probleemid on juba käsitlemist leidnud ka OSCE all moodustatud Demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo poolt.

VI Omavalitsusfoorumil vastu võetud ühisavalduses tõdeti, et e-valimised on vastuolus põhiseadusega ning sisaldavad väga suuri turvariske, peale selle õõnestab süsteemi läbipaistmatus usaldust nii e-valimise tulemuste kui ka kogu avaliku võimu suhtes.

Omavalitsusfoorumi ühisavalduses viidatakse põhiseaduse sättele, mille  järgi peavad valimised olema ühetaolised, mis tähendab, et e-hääletamisel peavad kehtima samad reeglid nagu hääletamisel valimisjaoskonnas. Omavalitsusfoorum seadis kahtluse alla praeguse e-valimiste korralduse põhiseadusega kooskõlas olemise.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee