2. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Simson: 2010. aasta oli automüüjatele pöördepunkt

2010. aasta, eriti aasta teine pool, oli automüüjatele pöördepunktiks, kus müüginumbrid hakkasid paranema, sõnas Jaguari, Land Roveri ja Mazda sõiduautode müügiga tegeleva Inchcape Motors Estonia OÜ juhatuse esimees Jaanus Simson.

Inchacape Motors Estonia 2010. aasta müügitulu oli 264,4 miljonit krooni (16,9 miljonit eurot), aasta varem oli müügitulu 394,9 miljonit krooni (25,2 miljonit eurot). 2010. aasta kasum majandustegevusest ulatus 6,1 miljoni kroonini (0,4 miljonit eurot), 2009. aastal oli ettevõtte kahjum majandustegevusest 16,2 miljonit krooni (1,04 miljonit eurot).

Võrreldes 2009. aastaga Simsoni kinnitusel müüginumbrid kohalikule turule suurenesid. „Languse tingis 2009. aasta eksport,“ põhjendas Simson kogu müügikäibe langust.

Aruande kohaselt registreeriti 2010. aastal Eestis kokku 11 668 uut sõidu- ja tarbesõidukit. Kogu automüügist oli Inchcapest müüdud autode turuosa 2,4%, mis kahanes eelmise aastaga võrreldes ligi poole võrra. Kokku registreeriti Eestis 280 Mazda, 8 Jaguari ja 27 Land Roveri sõidukit.

Oma majandusaasta aruandes põhjendab ettevõte turuosa olulist vähenemist turuosa ebaadekvaatsusega seoses suure ekspordi osakaaluga. „Viimase aasta jooksul on olulisel määral tõusnud Jaapani jeeni kurss võrreldes euroga. Kuna Mazda tehas asub Jaapanis, siis on valuutakursist tulenevalt Mazda hinnad 2010. aasta jooksul märkimisväärselt tõusnud ja see on samuti avaldanud negatiivset mõju müügitulemustele,“ selgitatakse aruandes.

Käesoleval aastal oodatakse viiendiku võrra paremat müüki

Aruandes on märgitud, et 2011. aasta esimese kvartali automüük on olnud umbes 50% suurem kui möödunud aasta samal perioodil. Sarnane tõus peaks jätkuma esimese poolaasta vältel ning aasta kokkuvõttes võiks müügitulemus tulla 20% parem kui möödunud aastal, on kirjas aruandes.

„Ootan üldise majanduskasvuga võrdelist sisetarbimise kasvu, mis seni on püsinud nullilähedane,“ sõnas juht 2011. aasta kasvu kohta.

Seda, kas lähitulevikus on ettevõtte tegevuses plaanis ka suuremaid muudatusi, Simson kommenteerima ei soostunud.

Inchcape Motors Estonia on asutatud 2004. aasta sügisel. Ettevõte on Jaguari, Land Roveri ja Mazda sõiduautode ametlik müügi-, hooldus- ja remondikeskus. 2010. aastal töötas osaühingus 75 töötajat ning ettevõtte kinnitusel olulisel määral seda suurendada või vähendada plaanis ei ole.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052