24. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis interneti lairibavõrgu EstWin esimene osa

Täna, 24. augustil käivitati Antslas esimese osa kogu Eestit katma hakkavast kiire interneti võrgust EstWin.

Siiani puudus Antslas korralik internetiühendus. Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) juhataja Olav Harjo ütles, et lisaks Antslale saavad operaatorid võimaluse juba praegu ühendada kiire internetiga kodusid, asutusi ja ettevõtteid ka mitmes teises Võrumaa vallas, samuti ka Järvamaal ning Lääne Virumaal.

Aastaks 2015 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Võrgu pakutavaid võimalusi saavad hakata võrdselt kasutama kõik sideteenuste operaatorid, pakkudes selle kaudu teenuseid oma klientidele.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lisas, et tal on hea meel, et projekt EstWin, mis koos ITL-iga kaks aastat tagasi algatati on andnud esimesed reaalsed tulemused. "Selle projektiga on saanud tööd juba kümned ettevõtted ja sajad inimesed – geodeedid, projekteerijad, ehitajad ja paljud teised. Aga see kõik on alles algus, suurem töö seisab ees. Rajamist vajab veel ligi 6000 kilomeetrit võrku,“ ütles Parts.

„Oleme Antslas ja vallas tundnud töökindlast ja kiirest internetist puudust," ütles Antsla vallavanem Tiit Tõnts. "Kui side ära kukub, ei saa automaadist raha kätte, ei saa maksta poes ja tanklas kaardiga. 21. sajandil on kiire internet sama vajalik kui vesi ja kanalisatsioon. Meil ja naabervaldades on palju inimesi, kes tahavad siin suvitada ja sel ajal ka töötada. Näiteks WiFi võrku käidi kasutamas raamatukogus. Kaugtöökohad, koolide hädavajalik varustamine kiire internetiga – need on asjad, millega saame siin tegelema hakata. Samuti saavad meie ettevõtted, näiteks 200 töökohta loonud mööblitootja Antsla Inno, Antsla Tarbijate Ühistu ja teised oma töö järgmisele kvalitatiivsele tasemele viia.“

ELASA koostööpartnerid Antsla ja lähivaldade projektis on Antsla vald ja selle juhid, võrguehitaja Eltel Networks, riigi infosüsteemi amet, samuti maanteeamet. Elion investeeris Antslasse sadu tuhandeid eurosid juurdepääsuvõrkude kaasajastamisse.

ELASA kuulutas augusti keskel välja ka kolmanda hanke 1000 kilomeetri võrgu välja ehitamiseks.

Baasvõrgu projekti hinnanguline maksumus on 70 miljonit eurot, millest suurem osa saadakse Euroopa Liidu struktuurfondidest. Finantseerimine toimub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, siseministeeriumi, põllumajandusministeeriumi kaudu. Kogu projekt on rahaliselt mahukam, sest interneti teenusepakkujad finantseerivad jaotusvõrgu ehitamist ning teenuste pakkumiseks tarvilike seadmete hankimist. Kogu Eesti katmiseks kiire internetiga võib teenusepakkujatel ja riigil kokku kuluda üle 350 miljoni euro.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755