16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahel kolmandikul leibkondadest on interneti püsiühendus

Kodune internetiühendus oli 2011. aasta I kvartalis seitsmel leibkonnal kümnest, neist enamikul püsiühendus, teatas statistikaamet.

Interneti- ja püsiühendusega leibkondade osatähtsus on viimasel viiel aastal iga aastaga veidi suurenenud.

Internetiühendus oli 71%-l ja püsiühendus 66%-l leibkondadest, nende osatähtsus tõusis eelmise aastaga võrreldes vastavalt kolm ja kaks protsendipunkti. Leibkond võib kasutada ka mitut internetiühendust. Viimastel aastatel on tasapisi populaarsust kogunud mobiilne internetiühendus. Tänavu kasutas iga kuues leibkond kodus ainult või lisaks mobiilset internetiühendust. Lastega kahe täiskasvanu leibkonnas oli kodune internetiühendus peaaegu kõigil, üksi elavatel täiskasvanutel vaid pooltel.

Arvuti- ja internetikasutajate osatähtsus väheneb vanuse kasvades. 16–34-aastastest kasutasid arvutit ja internetti peaaegu kõik, 55–64-aastastest pooled ja 65–74-aastastest veerand.

2011. aastal uuriti internetikasutajate hulgas ka avaliku sektori e-teenuste kasutamist ja rahulolu nendega. Alla 2% internetikasutajatest ei teadnud ühtegi avaliku sektori e-teenust. Populaarseim avaliku sektori e-teenus oli tulumaksu deklareerimine, seda oli kasutanud kaks kolmandikku internetikasutajatest. Kõige vähem on kasutatud sünni- ja abielutunnistuse või ehitusloa taotlemist ning elukohavahetusest teavitamist, samas on pooled internetikasutajatest nendest e-teenustest kuulnud. Täpsuse huvides peab ka mainima, et enamasti internetikasutajal igal aastal nt sünni- ja abielutunnistuse taotlemist vaja ei lähe, samal ajal kui tuludeklaratsiooni täidetakse sageli igal aastal. Üldiselt on internetikasutajad avaliku sektori e-teenustega rahul. Kaheksa kümnest internetikasutajast, kes teadsid avaliku sektori e-teenuseid, on teenustega pigem rahul või väga rahul.

Viimastel aastatel on 10 ja enama hõivatuga ettevõtete hulgas olnud internetiühendus peaaegu kõigil. 2011. aastal oli üheksal ettevõttel kümnest interneti püsiühendus. Neli ettevõtet kümnest kasutab ka juhtmeta internetiühendust. Avaliku sektori veebilehtedelt oli infot saanud ja blankette alla laadinud üheksa internetiühendusega ettevõtet kümnest.

Infotehnoloogia kasutamist 16–74-aastaste elanike ja leibkondade hulgas uurib Statistikaamet tööjõu-uuringu lisana alates 2005. aastast. Uuring korraldatakse II kvartalis I kvartali kohta. 2011. aastal osales uuringus 4300 elanikku. Leibkond on ühel aadressil elav ja ühist raha kasutav inimeste rühm, kelle liikmed ka ise tunnistavad end ühes leibkonnas olevaks. Erineb perekonnast, mis rajaneb sugulus- või hõimlussuhetel.

Infotehnoloogia kasutamist ettevõtetes uurib Statistikaamet 2001. aastast. 2011. aastal osales uuringus 3100 ettevõtet. Vaatlus hõlmab 10 ja enama hõivatuga ettevõtteid.

Infotehnoloogia kasutamist 16–74-aastaste elanike, leibkondade ja ettevõtetes hulgas uurivad statistikaorganisatsioonid harmoniseeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755