11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple hakkab homme telekomiturgu lammutama

Apple tuleb homme välja tasuta teenusega iMessage, mis lubab iPhone'i, iPadi ja iPodi omanikel üle wifi ja 3G võrgu omavahel tasuta saata lisaks SMSidele ka fotosid, videoid, kontaktandmeid ja teatada oma asukohta.

Rakendus on osa Apple'i viimasest mobiilplatvormist iOS 5, kirjutab appleinsider.com.

Ajalehe New York Times andmeil on mobiiltelefonide operaatorid teenuse tuleku eel mõnevõrra hirmul, kuna see võib telekomiturul hakata ümber mängima kõrge kasumimarginaaliga SMSide ja MMSide turgu.

Sanford C. Bernstein analüütik Craig Moffett andmeil saadetakse igal aastal ainuüksi USAs kaks triljonit tekstisõnumit. See annab telekomifirmadele aastas umbes 20 miljardit dollarit käivet, millest ainuüksi Verizon võtab seitse miljardit.

Kui tavalise kuni 160 tähemärgiga piiratud tekstisõnumi hinnaks on USAs kuni 0,2 dollarit, siis tähendab see, et 1 MB info edasisaatmine võib maksta tekstisõnumi saatjatele kuni 1500 dollarit, märgitakse New York Timesis. Samas andmeside puhul võib 1 MB hinnaks tulla vaid 0,0125 dollarit, kui kasutada kuus 25 dollarit maksvat ning 2 GB mahulist andmesidepaketti.

Mobiilturu analüütik Chetan Sharma lohutab telekomifirmasid sellega, et iMessage'i teenuse kasutamine on hetkel ainult võimalik iOS platvormi ning see võtab enda alla hetkel vaid umbes 5% tekstisõnumiturust.

Apple'i aktsia tõusis eile 5,1% ning jõudis selle kuu kõrgeima tasemeni, 388,81 dollarini.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052