28. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2012 tuleb suur interneti-IPO aasta

Tuleval aastal on Facebooki ja Yelpi juhtimisel oodata suurimat internetifirmade aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) aastat pärast 1999. aastat.

Kindlasti testib saabuv aasta IPOde nõudlust, sest sel aastal turule tulnud Zynga ja Pandora Media on investorite raha selgelt kaotanud, kirjutab Bloomberg.

Facebook on praegu kaalumas läbi aegade suurimat IPOt ja ametlikud andmed näitavad, et vähemalt 14 internetiga seotud firmat plaanivad aktsiad börsile tuua.

Kokku võib sektor järgmisel aastal investoritelt korjata 11 miljardit dollarit. Tegu oleks suurima summaga pärast 1999. aastat ehk enne internetimulli lõhkemist, mil börsilt korjati 18,5 miljardit dollarit.

Samas ei ole IPOde jaoks parim aeg. Kuigi Facebookiga eesotsas näitavad internetifirmad tugevat käibe kasvu, siis kasvanud volatiilsus ja Euroopa võlakriis on vähendanud IPOde arvu üle maailma, mis sel aastal on niigi juba 38% kukkunud.

"Tehnoloogia on jätkuvalt sektor, kus võid turust kiiremat kasvu kogeda vaatamata nõrgale üldturule," ütles Barclaysi kapitaliturgude kaasjuht David Erickson. "Võime näha rohkem IPOsid, kui Euroopast tuleb mingi lahendus või stabiilsem keskkond rahustab investoreid üleüldise turu suhtes," lisas ta.

Sel aastal koguti IPOdega üle maailma 155,8 miljardit dollarit, samas kui aasta varem saadi investoritelt kätte 252 miljardit. USAs kukkus IPOdega teenitud summa 10%, 38,8 miljardi dollarini.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052