9. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAKO: piraatluse vastu võitlemine jääb tahte taha

Nii internetiteenusepakkujatel kui poliitikutel pole piisavalt tahet, et piirata ligipääsu autoriõigust rikkuvatele lehtedele, sõnas Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni (EAKO) tegevdirektor Erik Mandre.

„Selleks, et ligipääsu piraatlusele piirata peab internetiteenusepakkujatel olema tahe. Ega midagi muud tegelikult vaja ei ole,“ märkis Mandre „Eestis ei ole piiratud ligipääsu ühelegi autoriõigust rikkuvale lehele. Miks seda tehtud ei ole – peamine põhjus on see, et esiteks seadus ei anna selleks võimalust ja internetiteenuse pakkujatega ei ole koostöö veel nii kaugele jõudnud,“ põhjendas Mandre.

Tema teada on osadel internetiteenusepakkujatel tahe olemas, aga sellega peaksid paljud kaasa minema, ei saaks olla nii, et ainult üks teenusepakkuja seda teeb.

Mandre sõnul on organisatsiooni poolt kindlasti tahe olemas muutusteks, kuid on veel vara rääkida, mis on toimunud ja mis on toimumas, kuna tegevused on algstaadiumis. „Seetõttu tunnen ma rõõmu, kui Eestis tegutsevate ettevõtete väliskontsernides on ligipääsu autoriõigust rikkuvale lehele piiratud.“

Seadusemuudatusele, mis piiraks piraatlust soosivatele lehtedele ei julge Mandre loota. „Esiteks kõike ei ole kerge seadusesse panna. Seda peab kuidagi ka piiritlema. Seaduses on seda väga raske detailselt kirjutada, et millele peab õigusrikkumine vastama, et oleks õigus domeeni blokeerida,“ rääkis ta.

„Seda pole õiguslikult kerge sätestada ja teisalt peab riigil olema tahe võidelda autoriõiguste vastu. Samas praegu poliitilisel maastikul seda tahet pole väga näha olnud,“ tõdes autoriõiguste kaitsja. „Ma kardan, et poliitiliselt poleks see piisavalt populaarne otsus ja loomulikult me teeme selle kallal tööd, et seda kaalutaks ja kindlasti me plaanime seda justiitsministeeriumile mingi hetk ette käia. Aga ma ei näe, et see võiks lähitulevikus väga kiiresti juhtuda, kui ei ole EL-i tasandil mingit survet selles osas,“ nentis Mandre.

Elisa teatas täna Soomes, et peatas tänasest ajutiselt kuni kohtuotsuseni ligipääsu Pirate Bay leheküljele.

Elisa Eesti pressiesindaja teatas, et Elisa Eesti AS-il kui sideteenuse osutajal puudub pädevus hinnata erinevate veebilehtede sisu õiguspärasust, see jääb ikkagi vastavate riiklike ametkondade ning kohtu kompetentsi. "Kuna Eesti Elisale ei ole Eesti riigi ametkondade poolt selleteemalist ettekirjutust tulnud, siis pole meil alust ega põhjust Pirate Bay veebilehe sulgemiseks," märkis pressiesindaja.

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474