12. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõudlus arvutite järele langes 1,4%

Ülemaailmne personaalarvutite nõudlus langes möödunud aasta neljandas kvartalis 1,4%, kui USA ja Lääne-Euroopa tarbijad jäid tagasihoidlikuks, selgub Gartneri uuringust.

"Ülemaailmsed personaalarvutite tarned küündisid 92,2 miljoni ühikuni neljandas kvartalis," teatas uuringufirma.

Personaalarvutite tarned Euroopas, Lähis-Idas ja Aafrikas langesid IV kvartalis 9,6%, 28,9 miljoni ühikuni. Tarned Ühendriikides kahanesid 5,9%, kui tarbijad ostsid rohkem nutitelefone ning tahvelarvuteid.

Gartneri kinnitusel ei suutnud hea kasv professionaalsetel turgudel ning arenevates riikides kompenseerida arenenud turgude langust.

"Suur üllatus oli USA. Ootame nõrka nõudlust ka käesoleva aasta esimeseks pooleks," ütles IDC analüütik David Daoud. "See on halvim kvartal peale 2008. aastat, kui Lehman Brothers pankrotti läks."

Gartneri hinnangul säilitas Hewlett-Packard (HP) enda suurima edasimüüja staatuse, vaatamata 16,2%-lisele tarnete langusele möödunud aastal. Languse põhjuseks näeb Gartner ebakõlasid HP personaalarvutite äri ümber, lisades, et agressiivne hinnapoliitika konkurentide ees põhjustas arvutite järele nõrka nõudlust.

Hiina Lenovo Group näitas möödunud kvartal tugevaimat kasvu kui tarnete arv tõusis 23%. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755