27. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericsson soovib keskenduda tarkvarale

Rootsi Telefon AB L.M. Ericsson, kelle tütarfirma on Eesti üks suuremaid eksportööre, on tulevikus üha enam keskendumas raudvara tootmise asemel tarkvara arendamisele.

Barcelona tehnikamessi eel Dow Jones Newswire'ga vestelnud firma tegevjuht Hans Vestberg selgitas, et tarkvara moodustab juba praegu üle poole Ericssoni käibest.

"Meid kirjeldatakse tihti kui seadmete tootjat, kuid kui vaadata meie tarkvara ja teenuste äri suurust möödunud aastal, siis see andis kogu käibest üle 60%," ütles Vestberg.

Kui vanemad mobiilsideseadmed olid raudvarast pungil ja sisaldasid väheseid tarkvaralisi komponente, siis praegu pead tõstev neljanda generatsiooni mobiilsideseadmed on täpselt vastupidi.

"Peab lihtsalt vaatama moodsa võrguseadme füüsilist suurust. Vanasti oli raadiojaama baas väikse toa suurune. Tänapäeval on see kahanenud kohvimasina suuruseks, kuid mahutab oluliselt rohkem ja sõltub tarkvarast palju rohkem," ütles Ericssoni juht.

Praegu on Ericsson maailma suurim juhtmeteta võrguseadmete tootja, kellele kuulub 36% turust. Seda on umbes kaks korda enam kui firma pearivaalil Huaweil. Kuid sellele lisaks on Ericsson maailma suuruselt viies tarkvarafirma Microsofti, IBMi, Oracle'i ja SAP järel.

"Kui kõneliiklus oli suhteliselt lihtne, siis mobiilne lairibaühendus on muutnud selle tööstuse äärmiselt keerukaks," selgitas Vestberg. "Operaatorfirmad peavad teadma, millist andmeteenust klient tarbib, mis soodustused neil on, milliseid seadmeid nad kasutavad ja kuidas neile selle kõige eest arve esitatakse," ütles tegevjuht.

Lisaks ärgitab Ericssoni IBMi eeskujul raudvara tootmisest loobuma kasvav hinnasurve, mis tuleneb Hiinas tegutsevatest konkurentidelt nagu Huawei ja Hongkongis tegutsevalt ZTE-lt. 2005. aastal müüs IBM enda personaalarvutite tootmise haru hiinlaste Lenovo Groupile ja on praegu keskendunud äritarkvarale.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755