3. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas internet teeb meid rumalamaks?

Mullu maineka Pulitzeri kirjanduspreemia finalistide hulka jõudnud Nicolas Carri raamat “Triiv madalikule” hoiatab meid interneti ohtude eest – Carr väidab raamatus, et internet sunnib meie aju teistmoodi tööle ja teeb meid rumalamaks.

Carr väidab, et vastutasuks võrgu rikkuste eest anname ära lineaarse mõtlemisprotsessi, kirjutab Äripäeva erileht Tehnikatrend. “Rahuliku, keskendunud ja häirimatu lineaarse mõistuse lükkab kõrvale uudne mõistus, mis peab infot sisse võtma ja välja andma (ja ka tahab seda teha) lühikeste, tükeldatud, sageli kattuvate valangutena – mida kiiremini, seda parem.”

Carr juhib raamatus tähelepanu, et kuigi meile tundub, et suudame hallata korraga rohkem infot ja teha korraga rohkem asju, tuleb selle eest ka maksta. Multitasking viib selleni, et me ei tee enam midagi korralikult; me ei suuda enam pikalt keskenduda ühele asjale, vaid otsime vilavate silmadega pidevalt uut infot; me kaotame võime sügavalt ja keskendunult lugeda pikki, keerulisi tekste ning neist aru saada.

“Ei tea, kas see on aja märk, et inimesed kirjutavad pakse raamatuid sellest, kuidas keegi (kaasa arvatud nad ise) ei loe enam pikki tekste,” ütleb Carri raamatut kommenteerides tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa. “Kui tunnete end aga moodsa katkestuste kultuuri täisväärtusliku, Dostojevski lugemise ja YouTube’ist kassiklippide vaatamise vahel lõhkirebitud liikmena, siis on Nicholas Carri raamat kindlasti üks paremaid teoseid oma käitumise üle mõtisklemiseks.”

Samas toob Roonemaa välja, et kui Carr jõuab raamatus süngete ettekuulutusteni, kuidas inimkond jääb lolliks ja internet muudab meid pealiskaudseteks ja tuimadeks infotarbijateks, muutub raamatu konstruktsioon ebausutavamaks.

“Ei muutnud meid liigina rumalamaks ju ei raadio, televisiooni ega kino teke ning küüniline on istuda niimoodi kinni ühe infokanali ehk raamatute ülistamise juures ning miskipärast eeldada, et tänu internetile lõpetame lugemise üldse sajaprotsendiliselt ära,” arutleb Roonemaa.

Nicolas Carri “Triiv madalikule. Mida internet meie ajuga teeb” leiad ÄP raamatuklubist: http://www.raamatuklubi.aripaev.ee/Book.aspx?ID=d6bc04f8-dd4e-49f3-801f-1c7345d2b26f

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052