15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametnikud nuhivad presidendi, kuulsuste ja naabrite järel

Ametnikud tohiksid kasutada rahvastikuregistrit ainult tööasjus, põhjendatud päringute tegemiseks. Andmekaitse Inspektsiooni aastaraamatust selgub, et rahvastikuregistris sobravad isegi tööandjad.

Rahvastikuregistris on inimese isikuandmed, lapsed, vanemad, nende isikukoodid, registreeritud aadressid, vahel ka usutunnistus ja rahvus. Ja seda infot uuritakse.

Siseministeerium kontrollib ja edastab andmed tööandjatele, kelle töötajad on andmeid väärkasutanud. Kuid isegi paljud tööandjad ei saa aru, et isiklikust huvist rahvastikuregistris sobramine on õigusrikkumine ning Siseministeerium edastab andmed rikkumiste kohta ka Andmekaitse inspektsioonile.

Aastaraamatust selgub, et kuulsustest kõige „kuumemad“ nimed on just need, kes mingisuguse sündmuse tõttu avalikkuse tähelepanu all. Menetlusalused isikud on ise põhjendanud oma vaatamisi erinevalt. Näiteks selgitas üks maksuametnik, et vaatas tuntud laulja ja temaga seotud isikute andmeid uudishimust pärast Kroonika artiklit. PPA korrapidaja seevastu tegi  päringud ühe saates „Eesti otsib superstaari“ osalenud isiku ja tema perekonnaliikmete kohta, sest arvas, et tegemist on ema kunagise tuttava perekonnaliikmega.

Üks kohtuametnik tegi 14 päringut, millest kaks olid teostatud isiku nime järgi ning ülejäänud sõnade või tähekombinatsioonide järgi. Samas vasteid konkreetsete isikute andmetena tuli sellistele päringutele suur hulk (kokku üle 100). Ametnik tunnistas, et tegi päringud uudishimust – tahtis näha, kas sellise nimega inimesi üldse eksisteerib. Karistuseks oli 120-eurone trahv.

Kui enamus menetlusalustest isikutest tunnistas, et tegi päringud uudishimust, siis mõni ametnik jäi kindlaks väitele, et vaatas andmeid seoses tööga. Näiteks Politsei- ja Piirivalve ametnik tegi rahvastikuregistrisse päringud seitsme tuntud inimese (näitlejad ja seltskonnaelutegelased) või nende elukaaslase või laste kohta. Ametnik selgitas, et tegi päringud selleks, et planeerida allüksuste tööd selliselt, et oleks tagatud Schengeni ruumi piiride säilimine. Täiendavalt selgitas ta, et avaliku elu tegelaste sissekirjutus võib kaasa tuua ka nende fännide sissekirjutuse konkreetsesse piirkonda. Kuivõrd need selgitused ei olnud kuigi veenvad, karistati teda 15 euro suuruse hoiatustrahviga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755