17. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ergma soovib internetis vähem anonüümsust

Infoühiskonna konverentsil „Demokraatia muutuste keerises“ pidas täna avakõne Riigikogu esimees Ene Ergma.

„Infoühiskonnas on peidus nii ingel kui saatan. Selle pakutavat saab kasutada ja ka kasutatakse erinevate eesmärkide saavutamiseks,” ütles Ergma. „Üks asi on inimestes emotsioonide tekitamine ja võimendamine millegi hea tegemiseks, teine see, kui inimesi püütakse lihtsalt mingite huvirühmade ambitsioonide täitmiseks ära kasutada.” Ergma tõi äärmuslike näidetena Venemaa ja Hiina, kus sotsiaalmeediat ja info liikumist kiputakse juhtima n-ö vajalikus suunas.

„Me teame, et pole olemas sellist asja nagu anonüümsus internetis. Ometi on olemas anonüümsed internetikommentaarid ja anonüümsed küsitlused, mille tulemusi ajakirjandus serveerib vahel kui representatiivset ja faktilist informatsiooni,“ rääkis Riigikogu esimees.

Ta tõi näitena Riigikogu maine küsimuse, mille osas iga uus online-küsitlus näitab, et see on madal. Samas vastavalt Eurobaromeetri uuringule, mida tehakse kõikides Euroopa Liidu riikides, toetab 2011. aasta andmete kohaselt Eesti parlamenti 40 protsenti Eesti inimestest, mis on suurem Euroopa Liidu keskmisest – see on 27 protsenti.

„Ma ei tea, miks meedias loetakse tõesemaks online-küsitlusi, aga ignoreeritakse neid, mis põhinevad usaldusväärsel metoodikal,“ küsis Ergma ja jätkas: „Eesti poliitikauudistest enam kui pool ilmub elektroonilises meedias, sellega kaasneb pidev anonüümsete arvamuste reproduktsioon ja afišeerimine. Ma mõistan, et ajakirjanduse jaoks on siin peidus kommertsaspekt, mis võimaldab igapäevaselt toime tulla, kuid ma pole kindel, kas see on parim viis neljandat võimu teostada. Soovin, et anonüümsust jääks vähemaks, sest ainult nii on võimalik olla dialoogis, kui mõlemad rääkijad on oma arvamuste kaitsjatena selgelt identifitseeritud. On oluline, et infoühiskonna pakutavad võimalused saaksid kõige paremal moel kasutusse võetud, nii, et sellest oleks ka sisuliselt abi.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755