14. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV Pank ei soovita Nokia aktsiat osta

LHV Panga analüütik Erko Rebane ei soovita Nokia aktsiat osta ja märgib, et panga hinnang aktsiale on neutraalne.

„Kes on enne selgete paranemismärkide ilmnemist Nokia aktsiat ostnud, peaks olema arvestanud riskiga, et koidu eel võib minna veel pimedamaks. Seni pole me näinud kindlaid arenguid, mis oleks võimaldanud LHV-l võtta ettevõtte suhtes positiivsemat nägemust ning aktsia ostmist soovitada,“ märkis Rebane.

Analüütik arvab, et heal juhul jääb Nokia aktsia peale tänast kukkumist stabiilseks saades kohati tuge võimalikest ülevõtmisspekulatsioonidest, kuid Symbianilt Windowsi tarkvaraplatvormile üle kolimine on alles algusfaasis ning paratamatult kaasneb sellega jätkuv oht, et kuuleme täiendavaid negatiivseid uudiseid.

Jätkub analüütiku kommentaar:

„Windowsi operatsioonisüsteemil põhinevad Lumia telefonid on turul võrdlemisi värsked tooted ning siiani on Nokia fookus püsinud peamiselt high-end nutifonide segmendi ründamisel, kui viimaste aastate peamine kasumiallikas (masstelefonid) on suuresti jäänud tähelepanuta. Android-põhiste telefonide hinnatase on kiiresti langemas jõudes kohati isegi alla 100 dollari ning Nokia pole suutnud sellele veel õiget ravimit leida, mis meie arvates tingibki jätkuva surve Nokia majandustulemustele. Teisisõnu on Symbiani toodete portfelli konkurentsivõime hääbumas kiiremini, kui seda juhtkond uut strateegiakava tutvustades arvas. Nokial oleks tarvis kiiremas korras tuua arenevatel turgudel müügiletile Windowsi opsüsteemil põhinevaid telefone, mis suudaksid konkureerida kõige odavamate Android mudelitega. Stephen Elop on korduvalt öelnud, et tööd selle nimel tehakse, kuid kindlat kuupäeva pole avalikustatud.

Teise kvartali kasumihoiatuse raames tõdeti, et konkurentsisurve on neid negatiivselt mõjutamas ka kolmandas kvartalis ning et uute restruktureerimistega kaasneb täiendavaid kulusid ligi 1 miljardi euro ulatuses lisaks juba välja käidud 900 miljonile eurole, mistõttu vaatavad edaspidi aktsionärid eriti kriitiliselt just Nokia vaba raha hulka bilansis. Esimese kvartali lõpus oli neil netoraha positsioon 4,9 miljardit eurot, lahutades siit maha 740 miljoni eurone dividendimakse ja 650 miljoni euro suurune restruktureerimisega seotud rahaline väljaminek sel aastal, siis oleks 2012.a lõpuks prognoositav netoraha positsioon kahanenud 3,5 miljardi euroni. Siin pole arvestatud aga NSNi restruktureerimisega seotud väljaminekuid ning ka seadmete ja teenuste üksuse orgaanilist rahapõletamist, mistõttu võib see number olla oluliselt väiksem.

Kuna täna saime teada, et rahavaru sulab arvatust kiiremini ning esimese kvartali tulemuste järgselt tõdes Stephen Elop, et likviidsete vahenditega üritatakse võimalikult ettevaatlikult ümber käia, peegeldades meie arvates juba toona juhtkonna enda muret vabade vahendite pärast, siis seda enam on kasvanud risk, et järgmisel aastal võidakse dividend üldse laualt ära korjata ning ka reitinguagentuuridel on põhjust Nokia krediidivõime hinnang uuesti üle vaadata.“  

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755