3. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto Enseki juht: kasv tuleb väljastpoolt Euroopat

Mullu oli Euroopas meie klientidel nullilähedane kasv, väljaspool Euroopat on see kasv tunduvalt suurem, rääkis elektriülekande ja installatsiooniseadmete tootmisega tegeleva Ensto Enseki juht Peeter Mõrd.

“Meil oli möödunud aasta oluliselt parem kui aasta varem. See oli seotud ka sellega, et kolisime 2010. aastal Soomest ühe tehase Tallinna ja meil tekkis 2010. aasta sügisel teatud valdkonnas tootmiressurssi juurde,“ kommenteeris Mõrd.

Ettevõtte müügitulu ulatus mullu 69,3 miljoni euroni, mis kasvas aastaga 14%. Kasum oli 9,5 mln eurot, mis on kaks korda suurem kui aasta varem.

Kui jätta kõrvale tehase kolimise mõjud, siis tuli juhi sõnul kasv peamiselt müügist väljapoole Euroopat. “Euroopas sees oli 2011. aastal meie klientidel nullilähedane kasv. Ütleme nii, et väljaspool Euroopat oli see kasv tunduvalt suurem. Eriti kasvasid endine NSV Liit ja India jõudsalt,“ rääkis Mõrd.

Eesti tehastest tarnitakse tooteid 67 riiki, kuid müügi ja uute turgude otsimisega tegeletakse kontserni emaettevõtte tasandil.

Ensto Ensekis mullu töötajaid juurde ei palgatud. Käibekasv tuli juhi kinnitusel tootlikkuse tõusu arvelt. “Me optimeerisime oma tootmisprotsesse ja tarneahelat ning kasv toimus efektiivsuse arvelt. Sellega tegelesime nii eelmisel aastal kui ka tänavu väga tõsiselt,“ tõdes Mõrd.

Tänavuse esimese poolaasta tulemustega on Mõrd rahul, eriti meeldib talle efektiivsuse paranemine. Müük olevat 1% võrra parem kui aasta eest. „Kuna Euroopas valitseb laenuturul ebakindlus, siis olime mures, et kuidas meie kliendid uusi projekte vastu võtavad. Praegu tundub, et halvemaks ei ole asi igal juhul läinud ja on paranemise märke võrreldes eelmise aastaga,“ rääkis juht.

Ensto Ensekil on teine poolaasta juhi sõnul alati tugevam kui esimene. Küsimus olevat selles, kas tänavu on see parem kui möödunud aastal. „Praegu näitavad müügiennustused, et tuleb väga korralik aasta. Uutel arenevatel turgudel on näha tugevat kasvu,“ lausus ta. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052