6. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Samsungi rekordkasum ei peitnud pettumust

Maailma suurim televiisorite ja mobiiltelefonide tootja Samsung Electronics tegi küll rekordilise kasumi, kuid käive jäi ootustele alla ja see tekitas investorites palju muret.

Elektroonikafirma rekordilise tegevuskasumi varjutas 47 triljoni (41 miljardit dollarit) Korea wonini tõusnud käive, jäädes Bloombergi küsitletud analüütikute 49,8 triljoni wonisele prognoosile selgelt alla.

Samsungi teise kvartali tegevuskasum tõusis aastases võrdluses lausa 79%, 6,7 triljoni wonini. Bloombergi küsitletud 32 analüütikut ootasid kasumiks keskmiselt 6,58 triljonit.

"Samsungi kasum saavutab tipu tõenäoliselt kolmandas kvartalis," ütles Shinyoung Securitiesi analüütik Lim Dori. "Makromajanduse kohale on kerkinud murepilved," lisas ta.

Lõuna-Korea elektroonikafirma sõnul on number veel esialgne ja juuli lõpus avalikustatav auditeeritud tegevuskasum võib tulla 200 miljardi woni võrra väiksem või suurem. Firma ei avaldanud puhaskasumit ega divisjonide üksiktulemusi.

Bloombergi analüütikute prognooside kohaselt kasvas kasum Samsungi telekommunikatsiooni harus enam kui kaks korda, 4,42 triljoni wonini. Käive selles harus ilmselt saavutas pea kahekordse tõusu, teenides 24,1 triljonit woni.

CLSA Asia-Pacific Marketsi analüütik Matt Evans prognoosis 20. juunil, et Samsung tootis kvartalis 50 miljonit nutitelefoni. Seda on 3,4 miljoni võrra vähem, kui varasem prognoos, sest arenevatel turgudel ei müünud odavama otsa Samsungid just hästi ja kõva konkurentsi pakkusid Huawei Technologies ja ZTE.

Investorid Samsungi tulemusi rõõmuhõisetega ei tervitanud, vaatamata rekordilisele kasumile. Selle asemel nähakse langeva käibe taga halvenevat majandusolukorda suuremas osas maailmas ja see võib tulevastele tulemustele oma jälje jätta.

Samsungi aktsia kukkus pärast tulemusi 2,4% ja maksis 1 158 000 woni. Sel aastal on Samsungi aktsia kallinenud 9,7%.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755