10. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia turuväärtus on kukkunud 98%

Nokia aktsia langes täna 17 aasta madalaimale tasemele ning ettevõtte turuväärtus vähenes 5,46 miljardi euroni, mis on 98% väiksem kui 2000. aasta IT mulli tipus.

Turuväärtuse langus on Nokiale toonud palju ebasoodsas valguses näitavaid võrdlusi. Näiteks on Nokia turuväärtus praegu väiksem, kui Skype’i 8,5 miljardi dollari suurune turuväärtus. Nokia väärtus on seitse korda suurem kui see, mida Facebook maksis Instagrami eest ning pisut rohkem kui pool Apple’i eelmise kvartali puhaskasumist, kirjutas Wall Street Journal.

Kuid kõige ilmekam võrdlus on Nokia turuväärtuse ja hinnangulise väärtuse vahel. Nokia suure patentideportfelli väärtuseks hinnatakse 5 miljardit eurot, mis vastab Nokia praegusele turuväärtusele. Lisaks oli ettevõttel esimese kvartali lõpus 5 miljardit eurot vaba raha.

Nomura analüütiku Richard Windsori sõnul on Nokia erinevate osade väärtuse arvutamine eksitav, kuna iga ettevõte, kes arvutab enda osade väärtuse erinevalt, peaks samuti mõtlema, mis väärtust need osad loovad investoritele.

„Kui Nokia praegusel hetkel laguneks, oleks vaja Nokia Siemens Networks ärisse süstida 4 miljardit eurot, et see suudaks püsti seista,” ütles Windsor, kes lisas, et see investeering oleks võrdne Nokia praeguse rahalise positsiooniga.

Nokia aktsia hiljutine langus – 14% möödunud nädalal – ei ole seotud ettevõtte kohta laekunud konkreetsete uudistega. Pigem on see tingitud sellest, et investorite huvi Nokia suhtes on jahtunud.

Nokia aktsia on täna New Yorgi börsil 2% all, aktsia hind 1,8 dollarit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755