3. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Nokiast saab fööniks?

Viimase 27 aasta jooksul, mil iganes Microsoft on turule toonud uue Windowsi, on see mõjutanud sadu miljoneid inimesi. Sel korral on aga kolmapäeval presenteeritav Windows 8 ühe firma jaoks eriti oluline – tarkvara edukus määrab, kas Nokia suudab fööniksina tuhast tõusta või langeb täielikult põrmu.

Analüütikud ütlevad, et kui uue Windows 8 mobiiliversioon Windows Phone 8 teeb seda, mida Microsoft ja Nokia ootavad, suudab Soome mobiiltelefonide tootja enda äri tuleva kolme aastaga ümber pöörata ning minna operatsioonisüsteemide arvestuses Apple'i iOS'ist mööda ja hõivata teine koht Google'i Androidi järel, kirjutab New York Times.

Kui see ei õnnestu, satub nii Nokia kui selle strateegia väljamõtleja Stephen Elopi tulevik suure küsimärgi alla, ütlesid analüütikud.

Nokia on praegu igal juhul kõik munad pannud ühte korvi. Aprillis ütles tegevjuht Elop, et firma on peatanud nutitelefonide platvormide Symbian ja MeeGo arendamise, et keskenduda täielikult Windowsile.

"Tegu on eluliselt tähtsa hetkega Nokiale," ütles uuringutefirma Garnter analüütik Carolina Milanesi. "Kõik sõltub Windows Phone 8-st. Kui see alt veab, satub firma eksistents ohtu."

Seni on Microsofti kesksete telefonidele üleminek väga kalliks osutunud. Firma on alates 2011. aasta veebruarist, kui koostöö välja kuulutati, saanud 3,9 miljardit dollarit kahjumit ning täiesti kokku on kuivanud vanema generatsiooni Symbiani seadmete müük, mis endiselt moodustab suure osa firma käibest.

Lisaks on firmat tabanud mitu suurt häda, mis on enamasti juhtkonna või strateegiliste valikute tõttu tekkinud ja leheruumi jääb väheks nende ülesloetlemisel.

Kuid sellegipoolest on nii Nokia kui analüütikud positiivsed ellujäämisvõimaluste suhtes.

Ülehomme oodatakse, et Nokia toob turule kaks uut Windows Phone 8 töötavat Lumia nutitelefoni, millest üks peaks olema tippseeria telefon ja teise hind kuskil 200 euro juures oleks oluliselt taskukohasem. Lisaks oodatakse, et firma langetab vanemate Lumia mudelite hindu, et üleminekul Windows Phone 8 peale püsiks mingisugunegi käive.

Kolmapäev saab Nokiale olema elutähtis. Kui tarbijad ei võta tema telefone enam omaks, võib pillid lõplikult kotti panna. Seejuures tasub meeles pidada, et ainult tarkvarast ei piisa. Isegi kui tarkvara on tasemel, peab telefon füüsiliselt inimestele meeldima. Kolmapäeval oleme juba targemad.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755