4. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaotatud kohtuotsus võib Samsungist võitja teha

Pärast augusti lõpu kohtuotsust, mille järgi Samsung rikkus Apple'i patente, satub Lõuna-Korea firma surve alla Apple'it veelgi kopeerida. Muuta tuleb kogu disainiideoloogiat.

California kohtu otsus vaid kinnitas nägemust Samsungist kui sabassörkijast, mitte trendiloojast. USAs kaheksa telefoni müügikeeld koos kopsaga kahjumiga võiks olla piisav argument Samsungile anda firma disainimeeskonnale vabamad käed ja muuta senist ideoloogiat.

Kuid sellise fundamentaalse kultuurimuutuse jaoks tingimuste loomine ei saa olema kerge, eriti tööstuses, kus loomingulise lati seadis üles varalahkunud Steve Jobs.

"Nad peavad muutma innovatsioonimudelit," ütles Bloombergile disainifirma Ziba asutaja Sohrab Vossoughi, kelle klientide hulka kuuluba teiste hulgas ka Samsung. "Mõtlemiskultuuri muutmine saab olema suurim takistus."

Esimene väljakutse Samsungile on uue generatsiooni telefonide loomine, mis oleks Apple'i iPhone'idest võimalikult kaugel. Tulevased seadmed on ilmselt mitmekesisemad, neil on juhtnupud teises kohas ja teise kujuga kui lihtsalt ümarate nurkadega ristkülikud, leidis General Patenti tegevjuht Alexander Poltorak.

"Nad peavad Apple'i disainist eemalduma," ütles Poltorak. "Samsungi tooted näevad välja nagu koopiad. Kohtunik andis mõista, et muutused peavad olema olulised."

Kui alguses levis eelkõige Samsungi levitatud eelarvamus, et tarbijad kaotavad kohtuotsuse tõttu, siis tegelikult võivad nad hoopis võita. Samsung peab hakkama rohkem pingutama ning tooma turule telefone, mis on köitvad ka muudes aspektides peale disaini.

Mitmed analüütikud on seda meelt, et nüüdsest kiirendab Samsung n-ö painduvate ekraanide arendamist. Ehk tegu on toodetega, mida saab väänata, keerata või isegi voltida. Siin tulevad Samsungile kindlasti abiks teadmised kõrglahutusvõimega (HD) televiisorite tootmisel, kus ta on turuliider.

Vossoughi sõnul on Samsungil 20 korda rohkem disainereid kui Apple'il, kuid liiga palju lubavaid ideid visatakse lihtsalt minema. Apple'il on 15 disainerit, kuid firma minimalistlikke disaine peetakse mitmetel seadmetel maailma parimateks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052