5. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti algklasside IT-õpe jõudis mainekasse ajakirja

Tiigrihüppe Sihtasutuse kavatsus hakata koolides esimesest klassist programmeerimist õpetama pälvis maineka ajakirja Wired tähelepanu.

Sihtasutus alustas septembrist koolidele suunatud programmiga ProgeTiiger, mille raames saavad õpilased 1.-12. klassini võimaluse teha tutvust programmeerimise ja veebirakenduste loomisega.

„Õpilaste huvi kaasaegsete tehnoloogiate kasutamise vastu on aasta-aastalt kasvanud. Samas on koolide õppekava mahukamakas muutumine tinginud arvutiõpetuse tundide vähenemise. ProgeTiigri programmiga loome eelduse selleks, et õpilased areneksid tarkvara tarbijatest tarkvara loojateks,“ selgitas Tiigrihüppe Sihtasutuse koolituse valdkonna juht Ave Lauringson. „Programmeerimine täiendab väga hästi ka meie toel juba mitmeid aastaid tegutsenud robootikavaldkonda.“

Eestis organiseeritud pole programmeerimismaailmas ainus näide. Näiteks veebibrauserit Mozilla propageeriv mittetulundusühendus Mozilla Foundation korraldab programmeerimislaagreid Summer Code Party ja Hack Jams, kus õpetatakse noortele veebiarendust.

Mozilla tegevjuht Mark Surman kommenteeris tänavu mais ajakirjale, et lapsed otsustavad, kas löövad kaasa arenduses või jäävad pelgalt tarbijaiks, juba 8-10 aastastena. "Kui tahame, et lapsed oleksid pigem loojad kui tarbijad, siis see on kriitiline vanus," selgitas ta.

Esimestena alustavad programmeerimistundidega algklassid pärast seda, kui klassiõpetajad on selle aasta septembris läbinud koolituse. Uuel aastal lisanduvad programmeerimisringid keskastmele ja valikkursused gümnaasiumile. Õppematerjalid kõikidele tasemetele on juba loomisel ja koolitusele on lisaks õpetajatele oodatud ka kõik teemast huvitatud ringijuhid.

Tiigrihüppe Sihtasutuse algatust toetavad ka tehnoloogiavaldkonna ettevõtted. „IT-alaste teadmiste populariseerimine on olnud ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu üheks prioriteediks,“ ütles Tieto Estonia konsultant Raul Ennus programmeerimiskursuste alustamist kommenteerides. „Seetõttu on eriti positiivne, et programm võimaldab ka juba gümnaasiumiastmes saada ettevalmistust IT-alase kõrghariduse omandamiseks. Tieto Estonia on andnud nõusoleku konsulteerida ProgeTiigri õppematerjalide koostamist ning ma usun, et ka teised IT-ettevõtted on valmis kaasa lööma.“

Esimeses etapis kaasab Tiigrihüppe Sihtasutus programmi pilootkoolid, edaspidi võivad programmiga ühineda kõik üldhariduskoolid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052