6. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Obama oli II kvartalis spämmisaatjate lemmik

Tänavu teises kvartalis osutus spämmisaatjate seas kõige populaarsemaks isiksuseks Ameerika Ühendriikide president Barack Obama.

Huvitaval kombel sisaldas nende postituste suurem osa uute – eelnevalt USA juhi poolt heakskiidetud – seaduseelnõude kriitikat. E-kirjad olid korralikult vormistatud ja sisaldasid üleskutseid anda oma allkiri riigipea tegevuste vastu. Lisaks sellele oli seal ka palve teha rahaline ülekanne mõnede USA organisatsioonide kontodele, teatas andmeturbefirma Kaspersky.

Aprillis tekkisid uut liiki postitused, mis imiteerisid Facebooki-poolseid ametlikke postitusi. Nende sõnumite eripäraks oli aga neis sisalduv link, mis viis spetsiaalselt loodud Wikipedia või Amazoni leheküljele, kustkaudu sattus kasutaja kahjurlikule või phishing-leheküljele. Mõlemad organisatsioonid suutsid siiski kiiresti reageerida ning veel spämmi levitamise ajal lingid enam ei töötanud.

Nigeeria kirjade levitajaid häirib aprillikuust saadik Süüria ebastabiilne olukord. E-postist leidus sõnumeid, mille autoriks olid väidetavalt riigi presidendi, Bashir al-Assadi, abikaasa, tema "perekond ja lähikondlased", samuti ka riigi reakodanikud. Ei jäetud tähelepanuta ka selliseid suursündmusi nagu vuti-EM ja Londoni olümpia.

Spämmi osakaal kasutajate e-postis jätkab järjekindlat langust ning selle aasta teise kvartali tulemuste järgi moodustas see keskmiselt 74,4%, mis on aasta alguse näitajatest 2,3% võrra väiksem number. Lisaks sesoonsetele teguritele oli see trend osaliselt tingitud ka keerulisest maailma majanduse olukorrast.

Olulised muutused on täheldatud spämmivoogude jaotuses. Spämmi levitajariikide esikohale tõusis ootamatult Hiina, mille territooriumilt saadeti umbes 19% kogu spämmist. Hiinlased olid juba mõned aastad tagasi selle reitingu liidrite seas, kuid pärast spämmivastase seaduse vastuvõtmist 2006. aastal vähenes järsult sellest riigist postitavate rämpskirjade kogus. Kuus aastat möödus ning spämmerid on ilmselt unustanud nimetatud seaduse olemasolu, kuna seadust Hiinas aktiivselt ka ei rakendatud.

Pärast pika vaheaega tuli esikolmikusse tagasi USA, jagades Indiaga teist kohta (11,7%). Kolmiku sulgeb Vietnam (4,97%). Üldjoontes, vaatamata spämmi  allikate ümberjaotusele, põhilised tendentsid aga ei muutu: üha enam rämpsposti levitatakse Aasiast ja Ladina Ameerikast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755