Autor: Marek Mühlberg • 4. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL Võrgu- ja Infoturbeameti direktor avab Tallinnast üle-euroopalise küberõppuse

ENISA direktor Udo Helmbrecht avab täna hommikul Tallinnast Euroopa Liidu online-küberõppuse “Cyber Europe 2012”.

Tegemist on esimese küberõppusega, kus osalevad korraga organisatsioonid nii riigi- kui ka erasektorist üle Euroopa. Eestist osalevad õppusel mitmed riigiasutused, pangad ja interneti teenusepakkujad.

“Mul on hea meel avada Cyber Europe 2012 just Tallinnast. Eesti on Euroopa küberjulgeoleku jaoks märgilise tähtsusega: just siin kohtudes rajasid Euroopa Liidu ministrid 2009. aastal Euroopa kriitilise informatsiooni kaitsele olulise vundamendi, millel põhineb ka tänane õppus. Eesti paistab Euroopas tugevalt silma küberjulgeolekualase koostöö toetajana," ütles Helmbrecht

Õppuse eesmärk on harjutada infovahetust ja koostööd suurte küberintsidentide korral nii siseriiklikult kui ka liikmesriikide vahel. Harjutuse stsenaariumi kohaselt tekib infotehnoloogilisi tõrkeid mitmetes elutähtsates teenustes üle Euroopa. Tehnilisi probleeme õppuse käigus ei lahendata, vaid mängijad reageerivad igaüks oma riigi spetsiifiliste rünnete kirjeldustele ning vahetavad reaalajas oma koostööpartneritega infot. Kokku tegeletakse õppuse käigus rohkem kui 1000 intsidendiga üle Euroopa.

“Ulatusliku küberründe toimumisel on Riigi Infosüsteemi Ametil juhtroll. “Cyber Europe” annab meile võimaluse valmistuda keerulisteks olukordadeks koos võtmeorganisatsioonidega ning suhelda välispartneritega, kellega on oluline sujuvat koostööd teha ka tegelikus kriisiolukorras. Eestile on samas suur au, et üle-euroopaline õppus avatakse Tallinnast,” sõnas riigi infosüsteemi ameti peadirektor Jaan Priisalu.

Stsenaariumi kohaselt häirivad ründajad nii riigiasutuste kui ka erasektori tööd, peamiselt on tegu hajusa teenusetõkestusründega (DDoS). Eesti lähtub rahvusvahelise kriisi lahendamisel olemasolevatest hädaolukorra lahendamise plaanidest. Riigiasutustest mängivad harjutusel kaasa Tehnilise Järelevalve Ameti, KAPO, Eesti Panga ja Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe spetsialistid. Erasektorist osalevad Elion, SEB, Swedbank ja Starman. Õppusel osalevad paralleelselt kõik Euroopa Liidu riigid, osalejad viibivad pealinnades, harjutuse kulgu juhitakse Ateenast. “Cyber Europe” lõpeb täna õhtul.

Allikas: RIA

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755