Autor: Fredy-Edwin Esse • 4. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HP sünge tulevik surmab aktsiat

Silicon Valley ühe pioneeri, Hewlett-Packardi juhtkond on tuleviku suhtes äärmiselt negatiivne, mis on Dow Jonesi tööstuskeskmisesse kuuluva aktsia viinud täielikku sügavikku.

Tegevjuht Meg Whitman maalis firma lähitulevikust väga sünge pildi, kus langev kasum ja käive tähendavad, et kasv on aastate kaugusel, vahendab Wall Street Journal. Juht kinnitas, et firma arvuti, tarkvara, teenuste ja printeri äri on võimalik taas ergutada, andes vähe detaile plaanide kohta, kuidas tegutseda kiiresti kasvavatel turgudel nagu nutitelefonid ja pilveteenused.

Sünge nägemus saatis HP aktsia otsejoones 13% alla, kaotades firma turuväärtusest 4,36 miljardit dollarit. Selle tulemusel langes firma aktsia hind alla raamatupidamisliku väärtuse ning firma ettevaatav kasumi-hinna suhe (P/E) on kukkunud 3,6 peale.

"Meie ees seisvate ülesannete lahendamiseks mingit võluvitsa ei ole," ütles Whitman Wall Streeti analüütikutele. Varasemalt on ta öelnud, et firma ümberpööramine võtab vähemalt 4-5 aastat aega.

Tegevjuhtide ja teiste tippjuhtide pidev vahetus on viinud ebajärjekindlate strateegiateni ja tegevusvigadeni, ütles Whitman. Tema sõnul puudus firmal kindel fookus ning firma jäi lootma lühiajalistele mitte jätkusuutlikele lahendustele, mis omakorda ei aidanud firma arengule üldse kaasa.

Californias Palo Alto linnas asuv ettevõte prognoosib 1. novembril algavale majandusaastale käibelangust kõigis suuremates ärides ning ootab suurt kasumilangust. 2011. majandusaastal teenis firma käibena 127 miljardit dollarit.

Brean Murray Carreti analüütiku Ananda Baruah sõnul kandis Whitman järgmise aasta täiesti maha ega pakkunud piisavalt informatsiooni tulevikuplaanide kohta, et veenda teda võimalikus taassünnis. "Ei ole mingit põhjust seda aktsiat omada," ütles ta. "Neil läheb raskeks saavutada turuliidri positsioon turgudel, mis on neile olulised."

Gartneri analüütik Martin Reynolds on arvamusel, et oodatust pikem ümberpööramine tõstatab küsmusi firma poolitamisest. "Kui kogu äri ümberpööramine nii kaua aega võtab, siis tekib küsimus, kas seda ei oleks teha parem eraldi tükkidena," ütles Reynolds.

Hiljuti oli HP veel käibe poolest maailma suurim tehnoloogiafirma. Viimase kümnendiga kasvas firma tänu ülevõtmistele ning peamiselt printerite müügiga raha teenivast firmast sai konglomeraat, mis praegu on maailma suurim arvuti müüja ning üks suurim tehnoloogiateenuste pakkuja äriklientidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755