Autor: Fredy-Edwin Esse • 13. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vodafone kirjutas korstnasse üle Eesti riigieelarve jao kulusid

Euroopa suurim telekommunikatsiooniettevõte Vodafone Group vähendas Itaalia ja Hispaania tütarfirmade väärtusi summa võrra, mis ületab ligi miljardi euroga Eesti käesoleva aasta riigieelarve prognoositud kulusid.

Tütarfirmade immateriaalse vara vähendamise tõttu võeti vastu 7,36 miljardi euro suurune kahjum, millest 4 miljardit tuli Hispaaniast ja ülejäänu Itaaliast. Võrdluseks olgu toodud, et Eesti 2012. aasta riigieelarve prognoositud kulude maht on 6,57 miljardit eurot.

Mahakirjutamise tõttu kukkus maailmas käibe poolest vaid China Mobile'ile alla jääv Vodafone majandusaasta esimeses pooles 2,5 miljardi eurosesse puhaskahjumisse.

"Lõuna-Euroopa olukord on puhtalt makromajandusest tingitud," kommenteeris Bloombergile Espirito Santo Investment Banki analüütik Will Draper. "Verizon on töötamas juba palju tugevamalt, kui ükskõik milline Euroopa haru ning nad muutuvad üha tähtsamaks kontsernis," lisas ta.

Vodafone omab USA ühes suurimas telekommunikatsioonifirmas Verizon Wireless 45% osalust, kust firma võtab sel aastal välja 6,7 miljardi euro eest dividende.

Vodafone teatas lisaks, et alustab 1,9 miljardi euro suurust aktsiate tagasiostu programmi pärast dividendi laekumist. Firma sõnul on majandusaasta esimene pool olnud veidi allpool juhtkonna ootusi ning tõenäoliselt aasta teises pooles midagi ei muutu, kuna maailmamajandus on nõrk.

Briti telekomi aktsia kukkus Londoni börsil pärast tulemusi 5,1%, mis on järseim langus pärast 2011. aasta augustit. Eilse seisuga oli firma aktsia sel aastal odavnenud 6,9%, samas kui 23 liikmega Bloombergi Euroopa telekommunikatsiooni indeksi keskmine langus on 10%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755