Autor: Indrek Kald • 12. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihangetest võitsid mullu enim Ericsson, Nordecon ja Lemminkäinen

Eelmisel aastal Eestis korraldatud riigihangetes olid edukaimad pakkujad Ericsson Eesti, Nordecon ja Lemminkäinen Eesti.

Ericssoniga sõlmis riik kuus lepingut kogumahus 94 miljonit eurot. Nordeconiga tehti 36 lepingut 92 miljoni euro mahus, Lemminkäineniga 51 lepingut 72 miljoni euro mahus.

Eelmisel aastal korraldati Eestis 6266 riigihanget ning sõlmiti hankelepinguid kogumaksumusega üle 1,8 miljardi euro. Võrreldes 2010. aastaga korraldati 320 riigihanget enam, samuti tõusis sõlmitud hankelepingute kogumaksumus 107 miljoni euro võrra.

2011. aastal vaidlustati korraldatud riigihangetest 259 riigihanget ehk 4,1%. Ka selle aasta esialgne statistika ei näita vaidlustuste arvu kasvu. "

Arvestades, et kõik need üle 6000 ostu enam kui 1,8 miljardit euro eest on tehtud riigihangete registri kaudu, on Eestis tagatud riigihangete läbipaistvus ning avatus konkurentsile," kinnitas rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsleri ülesannetes Agris Peedu.

"Statistika näitab samuti, et Eesti ettevõtjad suudavad üldjuhul rahuldada riigi vajadusi ning vaidlustuste mõõdukas arv viitab hea hankepraktika olemasolule," lisas ta.

Riigihanke korras telliti enam teenuseid, kokku tehti 2724 hanget maksumusega 530 miljonit eurot. Suurim oli 1221 ehitustöö maksumus 924 miljonit eurot, mis moodustas riigihangete kogumaksumusest poole. Asju osteti 2321 hankega kokku 431 miljoni eest.

2010. aastaga võrreldes suurenes enam ehitustööde hankelepingute  kogumaksumus 66% võrra. Suurenemine on osaliselt tingitud saastekvoodi müügist laekunud raha suunamisest avalike hoonete projekteerimis-, renoveerimis- ja ehitustöödeks 2012. aasta lõpuni. Samuti on saastekvoodi raha kasutatud asjade ostmiseks, aastaga suurenes nende kogumaksumus 56%.

Edukaimad pakkujad olid möödunud aastal Ericsson Eesti, Nordecon ja Lemminkäinen. Suurem osa hankelepingutest sõlmiti Eesti ettevõtjatega. Pakkujatega EList sõlmiti 249 hankelepingut maksumusega 76,9 miljonit eurot, väljastpoolt seda sõlmiti 48 hankelepingut maksumusega 14 miljonit eurot.

Riigihankelepingute kogumaksumuse alusel olid suuremateks hankijateks 2011. aastal maanteeamet, RMK, kaitsevägi, Riigi Kinnisvara ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla. Kohalikest omavalitsustest hankisid enam Tartu linn, Tallinna kommunaalamet ja Pärnu linn.

Möödunud aasta veebruarist käivitunud e-riigihangete keskkonnas korraldati 289 e-hanget. Sel aastal on juba 15% riigihangetest korraldatud e-keskkonnas. Tegemist on positiivse tõusutrendiga, mis näitab, et hankijad usaldavad süsteemi ja on e-hangete eelistest järjest teadlikumad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052