Autor: Indrek Kald • 20. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IRLi liikmed nõuavad sidefirma STV sulgemist

Isamaa ja Res Publica Liidu rahvuslaste ühendus ei saa leppida sidefirma STV suhtumisega eestlastesse, nõudes STV sulgemist.

Rahvuslaste esimehe Tarmo Kruusimäe sõnul "on STV suhtumine eestlastesse diskrimineeriv, pahatahtlik ning solvav". "Meie ettepanek majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile on ühene – sulgeda STV ja tühistada tema litsents teleülekannete edastamiseks," märkis ta.

IRLi teates viidati STV juhtkonnale, kelle hinnangul on nende kliendid põhiliselt vene keelt kõnelevad inimesed, keda kohalike telejaamade saated ei huvita ja seetõttu ei pea nad eestikeelset programmi Kanal2 levitamist oma analoogkaabelvõrgus oluliseks.

"On kujutlematu, et täna, kui Eesti taasiseseisvumisest on möödunud 20 aastat ja varsti tähistame Eesti Vabariigi 100. aastapäeva, peame me rahvusriigis kuulma selliseid STV poolseid väiteid: meie kliendid on venelased – meid eestikeelne programm ei huvita," sõnas Tarmo Kruusimäe.

"Ühtlasi kutsume STV kliente tühistama oma lepingud ja sõlmima lepingud teiste teleoperaatoritega," teatas IRL.

Kanal 2 teatas eile, et kaabel-TV firma STV keeldus läbirääkimiste jätkamisest ning alates 21. detsembrist ettevõtte kliendid enam Kanal 2 programmi ei näe.

Telekanali peadirektori Urmas Oru sõnul jääb mõistetamatuks, miks kaabellevifirma on otsustanud karistada oma kliente. "Kanal 2 edastamise eest küsitav tasu 0,15 eurot kuus on tagasihoidlik ning ei tohiks aastaid hiigelkasumeid teeninud kaablifirmale üle jõu käia. Olen veendunud, et ka kliendid oleksid valmis taolist mõistlikku tasu maksma – on ju tänased teenusepaketid kordades kallimad ning sisaldavad tihti mitmeid kanaleid, mille vastu laiemal auditooriumil huvi puudub," märkis ta.

Kanal 2 juhi sõnul on kohatud STV väited, nagu küsiks mitmed rahvusvahelised telekanalid oma programmi eest väiksemat tasu. "Ei saa ju võrrelda omavahel Eesti populaarseimat ja just Eesti inimestele toodetud teleprogrammi ning mõnd rahvusvahelist nii-öelda nišikanalit," põhjendas Oru.

Tema sõnul on kanali poolt küsitav tasu võrdne kõigi operaatorite jaoks ning mingeid erandeid STV-le teha ei ole võimalik. "Kohtleme oma kliente võrdselt ja mingeid eritingimusi rakendada ei saa. Loodame siiralt, et meie vaatajatel õnnestub endale leida alternatiivne teenusepakkuja, kuna teiste suuremate operaatoritega on läbirääkimised tänaseks edukalt lõppenud või kohe-kohe lõppemas," kinnitas Oru.

Riigikogu võttis 18. oktoobril vastu elektroonilise side seaduse muudatuse, millega telekanalitele anti õigus küsida kaabellevioperaatoritelt oma programmide levitamise eest tasu. Kõik kaabellevioperaatorid on juba pikemat aega olnud kursis nii seadusloome protsessi, kui sellega kaasneva võimaliku lisakulu suurusjärguga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755