7. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kapitalistid tulevad nutikast ettevõtlusest

Eesti osutub edukaks siis, kui praegused kapitalistid suudavad käesoleval kümnendil oma rikkuse kahekordistada ning 2020. aasta Eesti rikaste TOPis moodustavad viiendiku nn nutika ettevõtluse esindajad, kirjutab EBSi dotsent Peeter Kross.

Hea tulevikumudel on IKT-sektori näol olemas. Seal on praegu hõivatud 17 000 inimest, mis moodustab vaid 2,5% tööjõust, kuid ometi suudetakse seal luua tervelt 10% Eesti SKPst. Võrreldes traditsiooniliste majandusharudega on tootlikkus seal neli kuni viis korda suurem, millega kaasneb kaks kuni kolm korda kõrgem palgatase. Teatavasti luuakse Eesti majanduses praegu ühe töötunniga väärtust vaid 11 euro eest, samal ajal näiteks Soomes 40 ja isegi Kreekas 20 euro eest. Seega on teadusmahuka ettevõtluse osatähtsuse suurendamine tootlikuse tõstmiseks parim tee.

Rahvusliku kapitalismi laiapõhjalisuse tagamise üksikasjalikumat retsepti saab lugeda tänasest Äripäevast.

Autor: Vilja Kiisler, Peeter Kross

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755