Marek Mühlberg • 9. jaanuar 2013
Jaga lugu:

Elioni klientide kõnesid on võimalik pealt kuulata

"Pealtnägija" eksperiment tõestas, et 15 000 Elioni kliendi telefonikõnesid saab lihtsa vaevaga pealt kuulata ning selleks piisab odavast raadioskännerist.

"Aga siin on 22. detsember ja ma ei näe pikenduse arvet. Nii, Eesti Päevaleht ja Maaleht," kõlab raadioskännerist veidi moonutatud, aga täiesti arusaadav kõne, kus keegi parajasti ajalehti tellib, vahendab ERR Uudised.

See, mida kuuldi, peaks teoreetiliselt olema võimatu. Seda üllatavam on, et avastuse tegi mees, kellel pole side, raadio või veel enam häkkimisega pealtnäha mingit seost. Kuressaarest pärit Reigo Tamm on kaugsõidulaeva mehhaanik, kes ostis endale hiljuti tavalise raadioskänneri töö jaoks. Tegemist on lihtsa ja üsna odava aparaadiga, mille Tamm soetas täiesti ametlikult ühest Eesti veebipoest. Kui ta selle prooviks tööle pani, tabas teda üllatus."Lihtsalt mõtlesin, et proovin kodus, äkki püüab midagi kinni. Siis oligi üllatav, et sattusin millegi peale, oli kosta mingeid telefonikõnesid," rääkis Tamm, kel tekkis kahtlus, et midagi on kuskil valesti.

Kõik kõned kostavad teatud raadiosageduste vahemikes ja see annabki vihje, millega tegu. Just need sagedused - 415-420 MHz ja 425-430 MHz - kuuluvad süsteemile, mida tuntakse RAS 1000 nime all. See on raadiolahendus, mis Elioni tehnoloogiadirektori Kalev Reiljani sõnul võimaldab eelkõige kõnesidet piirkondades, kus näiteks GSM või mobiilraadioside on kehva leviga.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektor Priit Soom selgitas, et RAS 1000 on alternatiiv traadiga tavatelefonile, sest levib raadio teel, ja on paigaldatud kohtadesse, kuhu kaabli vedamine ei ole olnud majanduslikult otstarbekas. Tegu on lahendusega, mida tollane Eesti Telefon, nüüdne Elion hakkas pakkuma 1990ndate keskel ja mida tipphetkel kasutas 27 000 klienti. Üllatav, et ka tänapäeval, taskutelefonide ajal on RAS 1000-l Elioni andmetel veel üle 15 000 kliendi. Elion lubab turvalisemat tehnoloogiat lähiaastail.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt