Autor: Indrek Kald • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky: viie aasta pärast ootab meid täiendatud tegelikkus

Viie aasta jooksul võib nutitelefon lakata olemast inimese asendamatu atribuut, andes koha täiendatud tegelikkusele, usub andmeturbefirma Kaspersky Lab Euroopa uurimiskeskuse juht Magnus Kalkuhl.

Halb nägudemälu ja võõrkeelsete siltide lugemise raskused kaovad minevikku. Selle eest hoolitseb spetsiaalne optiline seade, millele on sisse ehitatud kaamera, kuvar ja arvuti. Rohkearvuliste objektiivide pidev kohalolek muudab kindlasti teravaks eraelu privaatsuse probleemi, kuid juba praegu jääb see vältimatuks tehnilise progressi varjupooleks, kirjutas ta artiklis "Infoohutus 2030. aastal".

Tohutu andmemaht, mida hakatakse tootma tänu kvantarvuti uuele arvutusvõimsusele, kolib Kalkuhli sõnul kasutaja seadmest järk-järgult pilvedesse. Sinnasamasse pööravad oma pilgu ka tavalised küberkurjategijad, kes jätkavad rootkit’ide, troojalaste ja õngitsemislehtede loomist nii kaua, kuni see toob tulu.

Tuleviku küberrünnakud ohustavad ühiskonda mitte ainult tõsiste rahaliste kaotuste tõttu – 2010. aastal avastatud Stuxneti õõnestav ussviirus tõestas, et pahavaral võib olla ka poliitiline taust. Küberruumi militariseerimine sünnitab kutseliste viirusekirjutajate leegione, sest troojalaste loomine ja veebirünnakud saavad seaduslikuks ning seda tegevust hakkavad toetama isegi mõned riigid, prognoosib Kaspersky Labi Euroopa uurimiskeskuse juht.

Olulisimat rolli tehnoloogilises arengus mängivad tehisintellekti valdkonna edusammud. Meie vaim nagu ka meie tunded, mida evolutsiooni hoolitsev käsi arendas aastamiljoneid, põrkuvad ootamatult kokku tehnoloogiatega, mis ulatuvad meie intellekti piiridest kaugemale. Mingil hetkel ületavad intellektuaalsete süsteemide võimalused Kalkuhli kinnitusel meie võimalusi sel määral, et me enam ei saa aru mehhanismidest ja loogikast, mis seisavad nende süsteemide otsuste taga. Ühtaegu algab ajastu, mil küberohtusid loovad ja kasutavad üksteise vastu mitte inimesed, vaid masinad.

Tehnoloogia arengu praeguse tempo püsimine viib inimkonna väga kiiresti uude, täiendatud tegelikkuse, kvantarvutite, pilvehoidlate ning mitte inimeste, vaid masinate vahel peetavate infosõdade ajastusse.

Kuid rääkida sellest, et iga tehnoloogilise arengu stsenaarium viib inimkonna ilmtingimata apokalüpsiseni, on Kaspersky Labi Euroopa uurimiskeskuse juhi ütlusel ennatlik. Tulevik pakub meile suurte riskide kõrval ka võrratuid võimalusi. Arvutite juhitaval maakeral ei ole enam rutiinset tööd ega töötukassat. Igaüks saab viia oma unistused ellu ja arendada oma andeid. Selleks aga, et kõik läheks niisuguse stsenaariumi järgi, tuleb säilitada kaine mõistus ja enesevalitsus, kirjutas Kalkuhl.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052